Велев хвърли бомбата: „Лукойл Нефтохим Бургас“ може и да фалира. Зависи в чии ръце ще попадне

васил велев

Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) няма данни за потенциален интерес към активите на „Лукойл“ в България.

Това коментира председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев по повод съобщението на „Лукойл Нефтохим Бургас“, че групата „Лукойл“ е започнала работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на предприятията си на територията на България и, че ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса.

Велев посочи, че при наличие на добър стратегически инвеститор, със сериозни възможности, компанията би могла да се развие. Същевременно той отбеляза, че рафинерията е строена при други условия и с друг модел.

„Нейният склад е в Новоросийск на 3 дни път. Този нов инвеститор ще ползва ли стария склад или ще направи още милиардни инвестиции, за да изгради собствен склад“, попита Велев. Дори и да го има (склада – бел. реп.), пътят до него минава през Босфора, ако петролът е друг, и ще му трябват десет пъти повече танкери, продължи председателят на АИКБ и посочи, че това ще се калкулира в цената на горивата и ще се отрази на потенциалната печалба и данъци.

В отговор на въпрос кой е печеливш и кой е губещ от създалата се ситуация, Велев посочи, че отговорът зависи от това в чии ръце ще попадне рафинерията. „България има полза от добре работеща рафинерия, защото ние – от една страна, имаме най-ниските цени на горивата, снабдяваме и региона, например с дизел, а от друга страна, в последните две години, се промени бизнес моделът и компанията започна да плаща корпоративен данък в България, което е и нашият интерес“, каза Велев.

В зависимост от потенциалния купувач, възможностите и уменията му, компанията може да се развие или да фалира, смята председателят на АИКБ. Той напомни за поредица от случаи с големи български компании, попаднали на недобри собственици, които вече са изчезнали от икономическата карта на България.

По думите на Велев интересът на страната ни е регистрираните в България предприятия да предоставят добра услуга или стока на добра цена, да печелят, да плащат данъци, защото това е добре за хазната и потребителите. „Като че ли не това е водещо при дебатите по темата“, каза той и допълни, че водещата тема е била Русия, макар че компанията е международна, предава Труд.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ