Артисти протестираха в Пловдив: Това е унизително и обидно!

1922832

Официално работя в Държавен куклен театър – Пловдив. Неофициално работя още на три места – продавач на сандвичи съм през лятото в чужбина, вечер съм водещ на киузове и преподавам в една школа. Това е личен избор, но го правя, за да съм спокоен, че мога да работя за изкуството“, сподели актьорът Велизар Евтимов.

Служителите от Кукления театър се включиха в Националния протест „Народ без Култура е народ Без Бъдеще!“.

Артистите споделиха, че са провокира от протеста на 1 ноември, когато им е било обещано 50 процента увеличение на бюджета за култура, което не се е случило.

„Ние се борим за заветния 1 процент. Ако ни отделят повече, ще е супер. Този процент е като манна небесна. Нека ни обърнат внимание и да го приемат“, допълни Евтимов преди първото четене на бюджета в парламента.

Евтимов разказа, че неговата жена, която се занимава с музика и работи на две места, получава заплата под 1000 лева.

Други от събралите се творци определиха бюджета като обиден и унизителен и пожелаха промяна.

Протестът бе подкрепен и от хорист от Държавна Опера Пловдив.

„Нека господата министри добре помислят дали културата в България струва 0.4 процента. За нас не е толкова обидно, обидно е за тях самите. Нашето послание към политическия елит е да помислят, толкова ли е тяхната култура, че могат да оценят културата на България на 0,4 процента? Така ли искат да останат в историята ни?

Културата, вярата и традициите са спойката, която държи един народ жив и цял. Ако едни компонент го няма, това означава, че цялото общество скоро ще деградира и ще се разпаднем“, каза артистът Георги Деведжиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ