Ново 20: БСП искат съдбовна промяна за данъците на младите и необлагаем минимум за бедните

георги гьоков

„БСП предлага въвеждането на необлагаем минимум в размер до линията на бедност, с тенденция на по-късен етап – да стане колкото минималната работна заплата. Въвеждането на необлагаем минимум може да стане поетапно, без да се натоварва особено бюджета“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков по време на обсъждането на данъчния закон в Народното събрание, предава Стандарт.

По думите му в малкото държави, където действа пропорционалното данъчно облагане има въведен необлагаем минимум, може би България е единственото изключение. „Това заедно с факта, че страната ни е сред петте държави с най-нисък дял на разходите за социална закрила от БВП, според данни на Евростат, води до силни социални изкривявания в обществото“, подчерта социалистът.

Георги Гьоков мотивира предложението, като подчерта позицията на БСП, че данъчната ни система днес е несправедлива, тъй като данъчните тежести се поемат преди всичко от най- бедните слоеве на населението.

По думите му с въвеждането на необлагаемия минимум ще бъдат освободени – поне с част от данъчната тежест, предимно хората с ниски доходи. Това на практика ще повиши разполагаемия доход, който от своя страна ще бъде ползван изцяло за потребление и ще има силен стимулиращ ефект за икономически растеж.

Според статистиката близо два милиона души работят за доходи, по ниски от средната работна заплата. „За тези хора трябва да мислим и особено за тия 450-500 хиляди които са на минимална работна заплата“, подчерта социалистът.

БСП внесе и предложение, което да помогне на младите хора да се включат активно на пазара на труда, и най-вече да си осигурят работа, да могат да съчетават работа с образование – нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

Още много мотиви има в предложението да се помага на младите хора по всякакъв начин, включително и чрез данъчни облекчения – сред тях са катастрофалното демографско състояние на държавата, ниската раждаемост причина за която е несигурността у младите семейства“, посочи Георги Гьоков.

Предложението на БСП за нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години обхваща близо 300 000 млади хора. „Освобождаването на младите хора от данък върху доходите ще бъде компенсирано многократно в бъдещи периоди чрез генерирането от тях на значителни преки и косвени данъци в бъдеще“, посочи бившият социален министър.

Той цитира данни на НСИ, които посочват, че 90% от младите българи предпочитат да не създават семейства заради ниските доходи. „Отчитаме това като пагубно за развитието на нацията. Дебатът за вида и размера на данъците на пръв поглед е чисто финансово-икономически, но по същество е по скоро социален и политически“, заяви народният представител от „БСП за България“.

Георги Гьоков призова ПП също да подкрепят предложението, припомняйки им, че по време на предизборната кампания са демонстрирали социална ориентираност и заяви: „Подкрепата за тези предложения ще означава повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по висок икономически растеж, по малко бедност и неравенства.

Народният представител от БСП предложи отпадането от бюджета за 2024 г. на промяната, свързана с данъчно облекчение при регистрирани фискални и системни бонове. Още по време на обсъжданията за първо гласуване Георги Гьоков подчерта, че на практика това означава данъчно облекчение при 100 хил. лв. покупки месечно, което е подигравка с хората, които изнемогват и без това.

Георги Гьоков предложи отпадането и на предложението събирачите на диворастящи гъби и плодове да се облагат еднократно с алтернативен данък, като подчерта, че това нито ще донесе повече приходи в бюджета, а ресурсът по администрирането ще натовари допълнително всички.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ