Красивата наследничка на империята „Кацилови“ получи тежък удар. ВАС я разплака преди празниците

вероника кацилова

Дъщерята на крупния гоцеделчевски бизнесмен Иван Кацилов – Вероника, се прости завинаги със сумата от 391 160 лв., която ДФЗ й отпусна безвъзмездно за строеж на къща за гости в с. Гайтаниново, пише struma.bg.

Със свое решение от тази седмица ВАС разпореди младата бизнесдама да върне до стотинка отпуснатите й пари, които фондът си поиска през февруари 2021 г. заради опит за измама – при кандидатстването дамата не споменала, че къщата й е в съседство с две други на татко й и трите са замислени като общ спортно-развлекателен комплекс за отдих.

През 2014 г. фондът й отпуснал сумата, но при проверка по-късно установил, че нейната къща е функционално несамостоятелно и всъщност се явява разширение на бащиния бизнес, а не прощъпалник от нейна страна в бранша.

Делото стигна за втори път във Върховния съд, където преди година Кацилова го загуби. Този път защитната теза на бизнесдамата беше, че паралелно с протичане на административното и съдебно производство по разпореждане на главния прокурор се е водила и преписка в Окръжна прокуратура – Благоевград, но преписката завършила с издаване на прокурорско постановление с отказ за образуване на наказателно производство срещу нея.

По твърдения на Кацилова, които й помогнаха за втори път да вкара делото във ВАС, точно в прокурорската папка тя открила нови документи – контролни листове за извършване на физическа проверка на обекта й, изготвени от служители на МВР, в които се съдържа констатация, че не е открита функционална несамостоятелност на къщата или изкуствено създадени условия, докладна записка на ДФЗ – Благоевград за наличие на фундаменти на ограда между нейната и къщите на баща й, водещи се собственост на „Рибарник Неврокоп“ ЕООД и „Славянка турс“ ЕООД, и др.

Според магистратите обаче безспорно е доказано, че и трите къщи са с еднотипна архитектура и визия, изградени са от една и съща фирма, с еднакви строителни материали, ограда помежду им в крайна сметка няма, по общи алеи посетителите им стигат до зоните за спортни игрища и общия ресторант, а освен това и до момента трите обекта се рекламират като общ обект „Еко комплекс Белите скали“.

Освен че трябва да върне получената от ДФЗ сума, Кацилова трябва да преведе допълнително и 1000 лв. за разноски на фонда по делото. При предишното загубено дело във ВАС тя плати близо 8000 лв. за адвокатско възнаграждение на ДФЗ.

Бащата на Вероника Кацилова беше приватизатор на предприятието за скално-облицовъчни материали в с. Копривлен „Копривлен мрамор“, но преди 5 години успя да го продаде на кипърска офшорка. Двете му къщи за гости в комплеткс „Белите скали“ също бяха построени с безвъзмездно финансиране от ДФЗ.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ