Напусналата БСП Весела Лечева проговори: Войната с Радев е ненужна! Партията работи само, за да оцелее

payimage-582268 (1)

Изненадващо, след 22 години Весела Лечева напусна ръководството на БСП. По думите ѝ в последните месеци ръководството на левицата е заложило на авторитарен начин на управление.

„Това беше най-тежкото решение, тъй като 22 години са голяма част от моя житейски път, най-активните ми години, които свързвам с членството и работата ми в партията. През тези години минахме през трудни периоди, успяваме да ги преодоляваме с общи усилия. Винаги сме се водили от това БСП да бъде в лидерски позиции, но идва един момент, в който започваш да губиш вяра, че това е възможно. Напускам заради това ръководство, което се примири с второстепенната роля на БСП в политически живот“, разкри Весела Лечева.

По думите ѝ преломният момент за решението ѝ е настъпил тогава, когато са започнали да се изключват членове и симпатизанти, работили дълги години в партията, но са имали различно мнение към ръководството.

„Започнаха да се заклеймяват, отстраняват с неясни причини. Това води до демотивация. Свикнали сме да виждаме БСП пълна с хора, днес те отсъстват. Това показва капсулиране на ръководството. Ръководството работи единствено и само да оцелее. Преломният момент беше и войната срещу президента Радев. Беше ненужна. Президентът Радев е достоен човек“, изтъкна Лечева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея разделение по отношение на президента няма, хората имат доверие към личността на Радев, а разделението се поставя от ръководството на БСП.

„Разделение по отношение на това какво решават партийните организации. Нагледахме се през последните избори на подмяна на листи, решения на конференции“, посочи гостът.

На всички изминали избори се представят „розови цифри“, но истинското състояние е съвсем различно, смята Лечева.

„Искам да остана честна пред себе си по отношение на работата си на тази партия. Няма да поощря никой друг да напусне партията. Това за мен е знаково напускане заради несъгласие с това ръководство. Всички възможни уставни механизми вече използват“, обясни тя.

Бившият министър на спорта не затвори категорично вратата към политиката: „Уважавам дълбоко на президента Румен Радев. Какво ще реши в бъдеще време да направи, ще видим. Съжалявам, че не успях да провокирам ръководството на БСП, че не това е мястото“.

Лечева коментира и демонтажа на Паметника на Съветската армия.

„Като са тръгнали да го махат, да разрушат и тези сгради, които населяват в момента, в които се помества НС, МС. Това не е ли диващина в 21 век? Историята не може да бъде променена. Колективните решения са разписани в Устава. Местните избори, решения на партийната конференция във Велико Търново – подменя се листата, подменя се решение. Десетки общински листи бяха подменени. Лично се чувствам засегната. Представлявам огромна част от тази партия“, изтъкна тя.

Тя определи като сериозно предизвикателство това, че е част от една от най-влиятелните комисии на Международния олимпийски комитет.

„Моята цел присъствието на България да бъде осезаемо“, добави тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ