Шалапатова с големи обещания: Трябва да има цялостна промяна! Целта ни е да не се дават пари „на калпак“

иванка шалапатова

Не бих определила бюджета като разточителен. Увеличението от близо 400 млн. лева в социалната сфера е инвестиция в хората. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Този бюджет определено е фокусиран върху благосъстоянието на хората и в този смисъл е социален. Това отговаря на визията на нашия кабинет да се инвестира в хората, за да могат те да са двигател за растеж в икономиката и да можем да станем модерна европейска страна, заяви Шалапатова.

В отговор на върпос тя уточни, че няма да има коледни добавки за пенсионерите. Политиката ни е вместо два пъти годишно да даваме добавки, пенсионерите да получават ежемесечно по 50 лева повече, отбеляза социалният министър.

Нашата политика е да има трайно повишаване на доходите хората от пенсия и същевременно да увеличаваме тяхната покупателна способност. Целта ни е две посоки – трайно увеличаване на пенсиите и от друга страна да активираме пенсионерите. Вчера беше приет план за активност на хората над 65-годишна възраст. Целта е те да бъдат трудово активни. Можем да им бъдем полезни с безплатни обучения. Идеята е също така те да бъдат активни в социалния и обществения бживот. Те могат да бъдат много полезни, посочи Иванка Шалапатова.

Ще започнем и цялостен анализ на пенсионната система, тъй като има много критики към нея. Идеята ни е размерът на пенсията да съответства на осигурителния принос и хората да се осигуряват на реалните са доходи, добави тя.

Социалният министър съобщи, че вдовишките добавки нарастват с 26%. Тези хора много често реално нямат други доходи и идеята ни беше да им помогнем адекватно, отбеляза Шалапатова.

Когато имаме държавен ресурс, е голяма отговорност как да се изразходва той. Целта ни е да не се дават пари „на калпак“, а на хората, които най-голяма нужда. Трябва да има цялостна промяна в социалната система, защото в нея има неефективност, каза още министърът на труда и социалната политика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ