Поискаха от кмета да пусне велосипедисти през пл. „Централен“ при ограничена скорост

1933357

На 12.12.2023 г. се проведе среща между гражданско сдружение „Пловдив – град за хората“ и кмета на Пловдив. Срещата беше посветена на важни за града теми и беше излъчва на на живо в страницата на организацията.

Диалогът беше директен и конструктивен, но не липсваха разногласия. Единомислието на гражданите и кмета доведе до ангажименти, които Костадин Димитров пое и принципни съгласия по определени теми, повдигнати от сдружението:

още 2024 г. кметската администрация да предложи изграждането на ключови връзки между съществуващи велоалеи, а в следващите години работата по развиването на мрежата да продължи; в идната година да започне проектиране на нов мост над река Марица и още 2025 година да се кандидатства за финансиране на изграждането му; достъпът на автомобили в Стария град да бъде ограничен и той да стане „град за хората, а не за колите“; да обсъди с инженерите на общината идеята на сдружение ПГХ за създаване на линеен парк, вместо разширение на бул. „Васил Априлов“ между бул. „Пещерско шосе“ и бул. „Шести септември“.

Кметът се присъедини към желанието на гражданите за създаване на звено, което да е ангажирано с поддръжката и управлението на Данов хълм, Бунарджика и Младежкия хълм, като поиска конкретни предложения как това да стане.

Кметът се съгласи с нуждата от дигитализация на общинските услуги и след провеждане на дискусия с членовете на сдружението – и за създаване на единен портал, за подаване на сигнали. Предоставянето на достъп до информация по обществено важни въпроси също беше подкрепено от него.

Костадин Димитров прие, че е добре ОП „Екобус“ да започне да развива дейност възможно най-скоро, за да натрупа опит и бързо да заработи при осигуряване на финансиране.

Предложението за мораториум на продажбите на общинска земя и създаване на микропаркове в имотите, които са подходящи за това, беше посрещнато от принципното съгласие на кмета, но без окончателен ангажимент да се случи.

Темите, които ще трябва да бъдат по-сериозно да бъдат защитени и Костадин Димитров изрази намерение да обмисли, останаха преминаването на велосипедисти през пл. „Централен“ при ограничена скорост и изграждането на дирекция зелена система в града.

В изложението си „Пловдив – град за хората“ подчерта важността и реда, по който е добре да се провеждат обществени обсъждания и значимостта на изкуството в градската среда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ