Капитан Димитров за отвлечения кораб „Руен”: Пиратско нападение! Сигурно се въоръжени

Капитан Димитров

„Липсата на информация води до мисълта, че това е било пиратско нападение. Ако има политически мотиви, исканията веднага биват обявени. При пиратските нападения нещата се развиват по-бавно и винаги конфиденциално. Веднага след тях започват преговори между корабособственици, застрахователи и нападатели.Преговорите понякога отнемат месеци“. Това обясни пред Нова нюз капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани по случая с отвлечения български кораб „Руен“.

Той добави, че при атаката екипажът на кораба следва да не употребява насилие и да изпълнява исканията на пиратите.

По думите му преговорите се водят преди всичко от застрахователите. „Те много зависят от исканията на пиратите. В повечето случаи мотивът е чисто икономически“, поясни капътанът.

Той е на мнение, че не са зачестили пиратските нападения.

„Районът, в който е отвлечен корабът „Руен“, дори преди време бе обявен за нерисков. Преди повече от 10 години имаше чести нападения и корабите предприемаха мерки. Всички плавателни съдове разполагат с планове за борба с пиратски нападения. При преминаване през високорисков район корабите наемат въоръжена охрана. В сегашния случай се знае, че колегите са действали перфектно“, обясни още капитанът.

„Винаги пиратите по получвали това, което искат и екипажът се е прибирал жив и здрав. Дано всичко приключи така.

И поясни, че обикновено пиратите са снабдени с леки огнестрелни оръжия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ