Служебник на Радев плаши управляващите с президента: Ще се произнесе! Може да сезира и КС

payimage-577794

Промените в Конституцията не са готови, защото има недомислици, които трябва да бъдат изчистени. Откакто сглобката овладя парламента, не се сещам за качествен законодателен акт и не виждам причина да мисля, че Конституция ще бъде такава.

Това заяви настоящият секретар на президента по правните въпроси Крум Зарков и бивш служебен правосъден министър пред БиТиВи.

Зарков все пак добави като позитивна нотка от промените в Конституцията разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) – нещо, което трябва да се направи и е стъпка в правилната посока. Положително е и достъпът до Конституционния съд също трябвало да бъде разширен. Към момента единственото, което става ясно, е, че ВСС, който е с изтекъл мандат ще остане да работи поне още 9 месеца и ще изпрати цялото Народно събрание, посочи още Крум Зарков.

Той посочи, че за проекта за промени в Конституцията президентът няма право на вето.

Крум Зарков добави, че президентът няма да внесе своя проект за промени в Основния закон, тъй като „аргументите му нямало да бъдат чути“.

Мнозинството в Народното събрание се събра и се сглоби, казвайки, че една от основните им цели са промените в Конституция. Президентът ще се произнесе накрая, категоричен бе обаче Зарков, като намекна, че държавният глава може и да сезира Конституционния съд.

По темата за Шенген, Зарков определи, че въздушен Шенген, е „въздух работа“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ