По спешност: Български моряк от отвлечения „Руен“ е евакуиран и настанен в болница

payimage-606131

Български моряк от отвлечения кораб „Руен“ е прехвърлен на индийски кораб още снощи и по-късно е настанен в болница. Не е ясно какви са причините за спешното хоспитализиране, предава БНТ.

Засега е известно, че българският моряк е евакуиран от борда на „Руен“ с разрешението на пиратската групировка, която го отвлече на 14 декември. Медицинската евакуация е проведена със съдействието на индийските военноморски сили. Морякът ни първо е прехвърлен на техния кораб „Кочи“, който от няколко дни следи ситуацията в района. На борда той е бил прегледан от лекарите и е настанен в лечебно заведение.

Повече информация към момента няма, от Параходство БМФ, собственик на „Руен“, се придържат към политиката си да дават само кратки писмени изявления, докато работят в координация с международните органи, ангажирани със случая. Капитан Александър Калчев каза все пак, че при болен на борда има определени процедури, които се изпълняват от всички легално плаващи кораби.

„Има конкретни процедури, международни, записани в радиосигналните книги, конкретни сигнали и така нататък, и така нататък. Абсолютно всичко е стандартизирано, като в армията“, обясни к.д.п. Александър Калчев, изп. директор на Параходство БМФ.

Това, разбира се, не важи за пиратите, а досегашната информация потвърждава версията, че „Руен“ е станал жертва на пиратско нападение. Корабът в момента се намира край бреговете на Сомалия, в Мурканьо, Пунтленд. В района в момента има и три кораба от състава на индийските, испанските и японските военноморски сили. „Руен“ обаче остава под контрола на похитителите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ