Зам.-министърът на Тагарев хвърли картите на масата: Предоставяме всичко, което Украйна пожелае!

payimage-592000

Парите за отбрана за догодина ще са 4,2 млрд. лева. Бюджетът за 2024 г. ще бъде увеличен с около 800 млн. лева спрямо миналата година. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

„По този начин ще бъде изпълнен националният план за нарастване на разходите за отбрана до 2,5%. Така се създават възможности за по-сериозни капиталови разходи“, добави той.

„Вече сме свидетели, че някои от основните проекти за модернизация на българската армия стартираха благодарение на увеличението на парите в бюджета. Мога да се кажа оптимистично, че вече по-реалистично се доближаваме до едно модерно състояние на въоръжените сили“, изтъкна генералът.

От 2025 г. ще пристигнат първите самолети F-16, а до 2027-ма ще имаме втора модерна ескадрила от още осем изтребителя, добави той.

„Бойните кораби се строят много добре в график. Първият вече е във вода. Той ще е готов за бойно използване през 2025 г., а вторият – през следващата“, изтъкна зам.-министърът.

„Парите за „Страйкър“-ите вече са приведени. Започва изпълнението на договора. Не е възможно да има забавяне“, добави той.

След като водещата Мария Цънцарова го пита колко големи са излишъците в българската армия, че имаме възможност за военна помощ за Украйна, той каза, че благодарение на предшестващите ръководства в Министерството на отбраната сме имали излишъци, които стигали до 30% от нужните не само за окомплектоване на мирновременните ни формирования, но и за мобилизация.

„С първите два проекта тези свръхимуществени наличности са намалени. Ние деблокирахме и военни боеприпаси, които бяха безнадеждно остарели, но още ефективни, в годност за използване, които чрез ВМЗ-Сопот опресняваме“, заяви генералът.

„Все още има резерви за допълнителна помощ и последното решение на Народното събрание ни насочва към допълнително предоставяне от тези свръхналичности, от неизправни ракети…“, добави той.

По втория пакет много малка чат от оборудването все още не е заминала за Украйна, призна Запрянов.

„Самото предоставяне като юридически акт е лесно – с решение на парламента, одобрява се пакета, но транспортирането на тази техника, бойни припаси от България до Украйна е логистична операция, която отнема месеци. За БТР-ите от МВР ще са необходими 8-9 влакови композиции, за да ги превозят“, добави той.

„С изпращането на излишните ракети няма да се намали боеспособността на армията ни, но когато изпращаме цели системи, които да се снемат от бойно дежурство, трябва да има заместваща способност. Затова в решението на парламента пише, че правителството трябва да проведе преговори със съюзни държави, за да се предоставят системи“, уверява генералът.

„В наши университети учим украинците на английски език. В Румъния ще бъдат обучавани пилотите да летят“, добави той.

Ако нещо е неизправно, как ще е от полза на въздушната отбрана на Украйна, попита водещият Златимир Йочев.

„Говорим за управляемите ни ракети от зенитно-ракетните ни комплекси, които са неизправни. Оказва се, че Украйна може би е участвала в производството на тези системи по съветско време. Те все още имат технически персонал, измервателна апаратура и могат да ги ремонтират“, заяви Запрянов.

„Ние предоставяме всичко, което Украйна пожелае. Те видяха какво имаме и решават какво да вземат. След като се съгласят, се сключват договорите и започва транспортирането“, добави той.

Цънцарова го пита дали може да успокои хората, че въздушната отбрана на София, на АЕЦ „Козлодуй“ са обезпечени и заместник-министърът отговори с „да“. От бойните комплекси, които дежурят, няма да се снемат ракети, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ