Криминалист: Домусчиеви да дадат обяснения за дрогата! На кораба може да има повече от 500кг

кирил домусчиев

„Екипажът на българския кораб, в който бе намерено голямо количество кокаин, със сигурност е бил наясно какво превозва.“

Това коментира по БТВ криминалистът Иван Савов за плавателния съд, който е задържан в Ирландия.

Продължават разпитите на екипажа – 17 българи и един украинец. По данни на МВР на кораба „Верила“ са открити не 300, а 500 кг от наркотика.

„Нереално е никой да не е наясно на кораба, че превозва такива количества дрога, особено капитанското ръководство“, добави криминалистът.

Той поясни, че очаква да се открие още от дрогата на борда на „Верила“.

„Странно е толкова голям кораб да рискува за толкова малко количество кокаин. 500 кг чист кокаин, което означава че практически един килограм от него струва в пъти повече, отколкото би струвал същия 1 кг, след като се разреди преди да стигне до крайните потребители“, каза Савов.

Криминалистът обясни, че е странно, че плавателният съд е хванат в Ирландия.

„Обикновено дрогата влиза в Европа през Барселона и Холандия. Знае се, че е минал през Бразилия, а Южна Америка е мястото, където се произвеждат основно тези наркотици, но не знаем коя е крайната дестинация. Но испанската полиция преди време именно в Барселона разкри ръководството, което общува с голям наркокартел“, добави Савов.

Според него ръководството на кораба ни трябва да се разпита. В Надзорния съвет на Параходство Български морски флот са братята Домусчиеви.

„Такива количества забранени субстанции да има на техен кораб, дължат обяснение най-малкото как в него са се появили тези неща. Нали разбирате, че в екипажите на един на кораб няма случайни хора. Това са хора, които са работили на същия кораб дълго време, хора, които се познават помежду си и всичко това може да бъде проследено. Най-малко финансовите им движения, на активи примерно. Неща, които не е трудно да се проверят. Нашата страна трябва да направи такова разследване. Петното не е толкова за фирмата на братя Домусчиеви или за самите тях – петното е за България“, заяви Савов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ