Трус в БНТ! Ето ги думите, заради които уволниха знаково лице, Жоро Любенов не е на себе си

георги любенов

Новината, че Петър Стоянович е уволнен от БНТ разтърси зрителите. Рубриката му в „Денят започва с Георги Любенов“ бе едно най-гледаните предавания.

Пред „24 часа“ историкът каза защо точно е бил махнат:

„Цитирах буквално три изречения от един разказ на местния месар в Неа Перамос Никос Флорос за негов престой при едни момичета в Благоевград през 1980 г. Разбира се, че репликата беше пиперлива, но смешна.

И пак казвам: цитат от разказ. При това разказан на завален български и с онова типично за гърците произнасяне на нашето „ч“.

Честно казано, на фона на речта на българските депутати, които напоследък се наричат за добро утро „късопишковци“, този разказ е като от буквар на първокласници.

Но решението си е на СЕМ, аз не му се меся. Четейки стенограмата на последвалото изслушване, видях, че генералният директор не само не е застанал зад най-рейтинговото предаване на собствената си телевизия, но дори не е опитал да прояви известно мъжество да покаже поне двойните морални стандарти на подобно решение.“

Знам обаче да задавам въпроса: кому е изгодно това, което стана? Това беше най-рейтинговата постоянна рубрика на БНТ, беше трибуна за пряк и задочен дебат по близкото ни минало и беше трън в очите на една (слава Богу, малка) група носталгици и тоталитаристи.

В последния ни разговор генералният директор ми каза, че рейтингът не го интересува и че на мое място можело да има спортно предаване със същата гледаемост, което в голяма степен отговори на първите два въпроса. За поръчката на носталгиците нещата останаха някак неловко недоизяснени от негова страна.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ