Денков се изрепчи на Радев за Шенген: Ако беше лесно, да беше го постигнал служебният кабинет

payimage-610421

“Преговорите продължават и те ще завършат така, че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията. Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента.
Преговорите изискват деликатност, спокойствие и аргументи. Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило.”

Така премиерът Николай Денков отвърна на призивите на президента Румен Радев България да влезе в Шенген още до края на тази година, предава 24 часа. Падането на ветото на Нидерландия е очаквано. Това ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия. Трябва спокойствие, за да завършат преговорите по правилния начин, настоя премиерът.

„Ясно е, че президентът е заинтересована страна по отношение на промените, които се правят в конституцията, свързани със служебните правителства. Ясно е и защо се правят тези промени – тъй като служебното правителство при ситуацията, която имахме в последните две години, се оказа, че управлява дълги периоди без парламентарен контрол. Включително поемайки дългосрочни ангажименти, задачи, договори, което не е целта на едно служебно правителство. Неговата цел е да проведе честни избори“, каза още Денков.

Премиерът напомни и, че промените в конституцията са съгласувани с Венецианската комисия и ЕК. А от Венецианската комисия дори попитали защо трябва да остане възможността за служебно правителство, след като такова няма в много други държави.

“Аз обясних, че според мен е добре да има, за да няма съмнение и, че все пак изборите ще се правят, доколкото е възможно, от партийно неутрално правителство. Така че коментарите за конституцията от страна на президентството отразяват определени пристрастия по отношение на служебното правителство. Ако някой смята, че Европейската комисия “изнасилва“ конституцията, нека да го каже ясно”, настоя той.

Запитан очаква ли да издържат тези промени пред Конституционния съд, Денков каза: Аз съм физико-химик, а не конституционалист. Така че не се наемам да правя такива коментари.

По-рано днес премиерът се срещна с представители на шест министерства, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта на демографската политика. Те са се разбрали, че в тази област трябва да има целеви подход според социалните групи и доходите на хората, според регионите и това дали са в чужбина или България.

“Това, което много пречи, е негативният образ, който ние самите създаваме, акцентирайки върху отрицателните, а не положителните събития”, каза още премиерът. Денков обясни и, че е поел ангажимент в следващите месеци демографските стратегии да се превърнат в конкретни програми със срокове и бюджет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ