Асен Василев изтръпна предпразнично! Синдикатите плашат: Или решение до дни, или протести

асен-василев-1280x887

Президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ Димитър Манолов и вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов коментираха заложеното в окончателно приетия късно снощи от парламента държавен бюджет за 2024 г.

По рано днес двамата присъстваха на церемония по подписване на 16-ия колективен трудов договор в Министерството на отбраната, предава novini.bg. Този бюджет беше приет в рамките на огромна политическа бъркотия. В него няма посока, няма кой знае каква идея. Искрено се надявам за последен път да е така, заяви Манолов. Някои от увеличенията в социалната сфера не са заслуга на политиците, а са записани в закон, посочи той и даде пример с увеличението на пенсиите от лятото догодина и минималната работна заплата от януари 2024 г.

По думите на Капитанов работещите в секторите, които са останали недофинансирани – земеделието, здравеопазването, транспорта в цялата страна, се събират и обсъждат какви действия да предприемат за защита на доходите си. Надяваме се в следващите дни да има някакво решение, защото в противен случай колегите планират протести и стачни действия, предупреди вицепрезидентът на КНСБ. Липсват водачи на превозните средства и хора в сервизите за обслужване, отбеляза още Капитанов. На въпрос дали може да спре градският транспорт в София по празниците, синдикалистът посочи, че още не е ясно.

Парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2024 г. вчера. След гласуването финансовият министър Асен Василев заяви, че бюджетът е реалистичен, но няма да бъде лесен за изпълнение. По думите му напълно прозрачно е капиталовото бюджетиране и в приходната, и в разходната част да се види, че Националната служба за охрана (НСО) ще купува коли за малко над 2 млн. лв. или че ще се строи болница за детско лечение в Бургас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ