Спецов, вярно ли? Данъчни в НАП кретат на 800 лева заплата, масово напускат

payimage-509421

Ако се гневите на опашките в НАП заради липса на достатъчно служители, не бързайте да обвинявате жените зад гишетата. Въпреки малкия състав във филиала на „6-ти септември”, където на ден минават стотици данъкоплатци, дамите си вършат съвестно работата…срещу ниски заплати, предава Лупа. Заблуда е, че работещите във филиалите на приходната агенция прибират големите пари. Напротив – макар и във финансовия сектор, експертите взимат ниски заплати и се чувстват тотално демотивирани.

Това е и причината подчинените на Спецов служителите масово да напускат. Около 20 души са напуснали филиала на „6-ти септември” само в последните 3-4 месеца, оплака се изнервен служител, който се налага да работи за трима и да обслужва огромен брой клиенти.

Така се случва с повечето действащи на гишетата, като масова практика е 1 човек в стая да се налага оформя документите на маса народ и да работи с пари.

Абсурден факт е, че някои от служителите дори получават минимални заплати – това се отнася за работещите в „Архива”. Според вещи в бранша, там много от хората получават под 800 лева на месец, т.е. минималната работна заплата.

Малко по-сносно е положението на държавните служители в системата, останалите обаче трудно свързват двата края.

„Много хора си мислят, че щом сме под шапката на Финансовото министерство, сме с едни от най-високите заплати, но изобщо не е така.

Заради малките възнаграждения, системата оголява от квалифицирани и кадърни хора, които си тръгват и търсят работа в частния сектор.”, сподели служител от НАП.

Неслучайно, това лято стотици служители от НАП излязоха на протест с плакати: „Държавен служител не е мръсна дума!“, „Защо депутатите заслужават увеличение, а ние – не“, „И за нас има инфлация!“

Според Закона за държавния бюджет за 2023 година консолидираните разходи на Министерството на финансите са за над 1 милиард лева. Заделените средства за политики в областта на ефективното събиране на всички държавни приходи е над 870 милиона лева. В системата на НАП работят 7925 души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ