Икономист скастри Асен, попиля бюджет 2024: Критиките са на експертно ниво! Разходите са раздути

асен-василев-1280x887

Финансовата рамка за 2024 г. е продължение на дългосрочната визия на Асен Василев за публичните финанси – бюджети с дефицити, залагане на оптимистични приходни части и доста раздути разходи. Това заяви в интервю за БНР икономистът Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики.

Тази визия е непокътната. Друг е въпросът защо сили като ГЕРБ и ДПС, които традиционно изповядват друга визия за управление на публичните финанси, подкрепят напълно визията на Асен Василев и начина, по който е разписан бюджетът, допълни икономистът.

Критиките към този бюджет не са на политическо, а на експертно ниво, уточни той.

„Имаме сблъсък между политическата визия на един човек и подкрепящите го политически сили и мнението на голяма част от експертите, които казват, че публичните финанси продължават да се управляват недалновидно.“

Запълването на финансовите дупки става все по-екзотично, отбеляза Кръстев.

„Виждаме повишение на данъчната тежест в много направления. Ефективната отмяна на плоския данък чрез въвеждане на 15% корпоративен данък за големи фирми. Имаме огромна промяна в данъчната система. Видяхме вдигане на данъчната тежест и върху домакинствата, и върху всички бизнеси. С повишаването на максималния осигурителен доход най-продуктивната част на българската икономика страда. Все данъчни повишения, които целят да запълнят дупката в бюджета.“

В някои области минималната работна заплата доближава средната, което няма как да се случи чисто икономически, посочи Михаил Кръстев.

Асен Василев винаги е бил силният човек в ПП, коментира той. По думите му, в по-критични случаи за сглобката винаги се стига до съгласие между него, Пеевски и Борисов, а Кирил Петков и Николай Денков играят ролята на представителни лица.

„Държавата се управлява очевидно стабилно в рамките на тази сглобка, но кой я управлява, остава да гадаем.“

След всички години на протести и опити да се изсветли политическата класа обществото заслужава да получи отговори, подчерта Кръстев относно очакванията си за изпълнителната власт в навечерието на ротацията. Той обвърза съгласието по състава на регулаторите със сделка и за членовете на кабинета.

По темата с Делян Пеевски икономистът смята, че „очевидно няма колизия между г-н Доган и г-н Пеевски“ и „трябва да знаем каква е причината Мустафа Карадайъ да се оттегли от поста“.

„Ролята на ДПС е очевидно стабилизираща“, изтъкна Михаил Кръстев.

Част от промените в Конституцията устройват ДПС, каза той относно двойното гражданство. Според него става дума за „нарушаване на националната сигурност на страната чрез промени в Конституцията“, като това се случва с голямо евроатлантическо мнозинство.

„Дългосрочно ДПС, без да разберем защо, получава това, което иска. Дългосрочни преимущества, които тази партия получава на драго сърце от нейните партньори. Това е партията жалон, която стабилизира българската политика чрез тези твърди гласове, с които разполага.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ