Министър Богданов хвърли бомбата за влизането ни в Шенген: Обсъждаме точната дата

payimage-607049

Разговорите продължават до последния момент. България има ясна позиция, че трябва да има ясна дата, на която с Румъния ще се присъединим към Шенген – първоначално въздушен и морски, и какви са условията, при които ще се присъединим пълноправно със сухопътните си граници. Това коментира министърът на икономиката Богдан Богданов в ефира на Нова телелвизия. Повод за изказването му стана съобщение на сайта на румънското министерство на вътрешните работи, което е публикувало информация, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение с Австрия за това България и Румъния да влязат в Шенген с въздушни и морски граници от март 2024 г.

„Ние сме изпълнили всички условия и тук не е въпрос на преговори, а да знаем точната дата. Обсъждаме в момента точните условия, при които България и Румъния ще се присъединят към Шенген със сухопътните си граници“, заяви министър Богданов. По думите му Шенген е ключов приоритет за правителството и няма място за отлагане. „България ще стане част от Шенген, защото е изпълнила всички критерии. Трябва да се отчете всичко, постигнато от правителството за тези месеци“, коментира той. „Най-добрият вариант за България е да имаме едно гласуване сега, с много ясни условия“, допълни той.

Икономическият министър заяви, че икономиката ни се развива добре, въпреки предизвикателствата, през които трябва да минава. „В момента виждаме рекорден ръст на преките чужди инвестиции. Близо 7 млрд. лв. са инвестициите за първите 10 месеца на годината, Това е с над 50% в сравнение със същия период на 2022 г.“, похвали се Богданов. Той съобщи, че се чака инвестиция за 600 млн. евро. „Ще се произвеждат компоненти за електромобили“, каза той, но отказа да разкрие повече подробности.

Според него проблемът с работната ръка не е изолиран за България. „Но е ключов и един от основните рискове за растеж на бизнеса. Затова бе улеснен достъпът до пазара на труда у нас за кадри от трети страни“, обясни министърът. „Въпросът е как да ги задържаме, защото 40-50% от тези кадри влизат тук, но впоследствие отиват да работят в друга страна от ЕС“, обясни Богданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ