След прокурорската проверка: Образуваха досъдебно производство за кодовете на машините за вота

Избори, Машинно гласуване

Проверката за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за гласуване, използването, на които ЦИК забрани на първия тур на местните избори, е прераснала в досъдебно производство. Това съобщиха от прокуратурата пред БНР.

Все още няма обвиняеми, а по делото работи следовател от отдел „Киберпрестъпления“.

Ден преди деня за размисъл преди първия тур на местния вот на 29 октомври от доклад на ДАНС, с който председателят на Народното събрание запозна лидерите на парламентарните групи, стана ясно, че заместник – министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване. ЦИК забрани използването на машини на първия тур на вота.

Това доведе до протести в деня за размисъл и жалба до Върховния административен съд. Съдът върна машините за балотажа, а веднага след това прокуратурата започна предварителна проверка за нерегламентиран достъп до машините за гласуване – състав на компютърно престъпление.

“Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Изискани са компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете“, обясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредица от разпити на всички служители на институциите, които имат отношение към сертифицирането на машините.

Въз основа на установеното от тях проверката е станала досъдебно производство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ