От МВР извънредно: Пострадалите от домашно насилие могат да потърсят помощ в 285 болници безплатно

89e3316b52b1e52335c664bd76df6b78

През последните три години се наблюдава нарастване на броя на заповедите, издадени от полицията за незабавна и постоянна защита на пострадали от домашно насилие. Пострадалите могат да потърсят медицинска помощ и преглед за установяване на травми в общо 285 болници у нас, като достъпът е денонощен и безплатен. Това обявиха от МВР и изпълнителната агенция „Медицински надзор“, които работят съвместно за популяризиране на механизмите за защита от домашно насилие, предава novini.bg.

Независимо дали разполагат със спешно отделение или с диагностично-консултативен блок, посочените 285 болници нямат право да откажат преглед и издаване на медицински документ на пострадал от домашно насилие човек, обясни изпълнителният директор на Агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева:

„Помощ може да получи и здравнонеосигурено лице. Доста често жертвите на домашно насилие имат нужда от медицинска помощ, без дори в себе си да имат документи за самоличност“.

При отказ на такъв преглед хората могат да подадат сигнал до Агенция „Медицински надзор“. Списъкът с тези заведения е изпратен до областните дирекции на МВР. Когато пострадал човек се обърне към полицията, патрулиращият екип трябва да го насочи към оказване на медицинска помощ и към кризисен център, ако е необходимо – обясни главен инспектор Зорница Шуманова от Националната полиция:

„Колегите имат право да я подпомогнат, да вземат вещи от дома й, имат право примерно да я насочат към близки или да намерят близки и познати, за да може да се помогне на жертвата“.

За 11-те месеца на тази година МВР е издало над 4000 заповеди за защита на пострадали от насилие, сред които има деца и мъже.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ