ПП наглост: Жената на Лорер най-сетне е доволна, стяга куфари за Европарламента

payimage-514825

Изборите за Европейския парламент са в началото на юни, но партиите вече се подготвят за вота, показва проучване на „Филтър“ сред свои информатори от различните партийни централи. Много от лидерите на формациите готвят нови стратегически ходове с цел да се освободят от вътрешна опозиция или от набиращи скорост и популярност народни представители.

Включват ги в листите за Европарламента и си разчистват пътя вътре в партиите.

На този фон най-малко изненади се очакват в листата на ГЕРБ, твърдят неофициално от най-голямата партия. Очаква се Андрей Ковачев, Асим Адемов, Ева Майдел, Емил Радев и Андрей Новаков отново да са в листите, но още няма решение кой да е водач, защото не са минали номинациите от структурите.

Според източници от младежката организация на ГЕРБ техните представители ще имат силно присъствие и много водещи места заради политиката на Борисов да обновява лицата в партията.

Преди седмица се заговори, че Десислава Атанасова ще бъде номинирана, но настроенията в родния парламент не потвърждават тази информация. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ е спрягана и за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Според колегите й Атанасова е станала твърде влиятелна както в ГЕРБ, така и сред останалите партии, които се съобразявали с мнението й. Самата тя обаче не била склонна да се оттегли от голямата игра и да стане евродепутат или конституционен съдия.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – СДС, очаквано ще издигне отново Александър Йорданов, който ще бъде поставен на избираемо място в общата листа. Голямата въпросителна е дали „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще участват в коалиция и с обща листа на изборите за Европейския парламент. Все още няма решение на партийните централи за това.

ПП за първи път ще играят на евроизбори. Със сигурност в листата ще бъде включена съпругата на Даниел Лорер Виолета. Амбициозната Лорерка беше два пъти заместник-министър на финансите, а преди няколко месеца я избраха тихомълком за член на борда на директорите на Европейската инвестиционна банка, откъдето трябваше да прибира петцифрена сума месечно. След скандал с ГЕРБ беше оттеглена. Сега обаче отношенията между коалиционните партньори са далеч по-добри, а нахалството на Виолета Лорер за кариера извън страната ще започне с листата за евроизборите.

Сегашният депутат от „Демократична България“ Радан Кънев вероятно няма да участва в листата. Сега той е единственият представител на коалицията в Брюксел. Отношенията му с лидерите на „Демократична България“ обаче не са от най-цветущите. Бившият шеф на ДСБ и довереник на Иван Костов е сред най-активните ни евродепутати. Не е изключено Кънев да се завърне у нас като лидер на ДСБ и да работи за кариерата си тук.

Не е тайна и желанието на ген. Атанас Атанасов да се оттегли от активната политика и да стане конституционен съдия. Парламентът скоро трябва да попълни квотата си, защото две места стоят вакантни повече от година.

Най-драматично се очертава положението в БСП. Трима от петима евродепутати на червените са яростни критици на сегашното ръководство и най-вече на лидера Корнелия Нинова. Това са Сергей Станишев, Елена Йончева и Петър Витанов. Най-интелигентният ни ляв представител в Европарламента Иво Христов запазва неутралитет, но той е човек на президента Румен Радев, с когото Нинова вече открито воюва.

Само Цветелина Пенкова запази доброто си отношение към Нинова през последните години. „Нинова има два варианта – да прати Станишев, Йончева и Витанов за още 4 години в Европарламента, за да ги държи далеч от вътрешнопартийния живот, или да ги извади от листата и да ги прати в девета глуха“, коментират в червената централа.

Там още никой не знае какво е замислила лидерката за европейските избори.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ