Гърми скандал: Разводът на “Промяната” с Бачийски отстрелва от поста областния на Бургас?

кирил петков, константин бачийски

Сменят областния управител на Бургас Пламен Янев. Това прогнозират засега неофициално от „Продължаваме промяната“, след като преди дни бургаската структура свали доверието си от депутата Константин Бачийски.

Янев е особено доверен човек и член на Управителния съвет на партия Средноевропейска класа (СЕК), чийто лидер е Бачийски, пише 24 часа. Затова и от „Продължаваме промяната“ очаквали загубата на доверие към Бачийски да рефлектира върху Янев, който и без това не се ползва със силни симпатии сред управляващата партия.

Янев, който дойде от частния бизнес, се труди от година в държавната администрация Първо бе назначен като зам. областен управител при правителството на Кирил Петков, а от 1 август е титуляр при новата власт.

Управлението на Пламен Янев се описва като безлично, а основателно или не за последните 5 месеца успя да си навлече доста врагове както в партийните среди, така и в местната администрация.

Бургаски общинари се ядосват, че им спира решенията по целесъобразност, а не по законосъобразност. Такъв бе примерът в Царево, където Янев блокира продажбата на 725 дка общинска земя на частна фирма.

В хладни отношения е с местната власт и в Бургас, която го обвини в пасивност покрай случая с пропадналата след силна буря велоалея към кв. „Сарафово“. Общината очакваше от него бързо да внесе в регионалното министерство доклад с искане на средства за възстановяване на крайбрежния път. В отговор получи от Янев обвинения, че трасето е построено незаконно и заплаши с прокуратурата.

По-голяма експедитивност се очакваше от Янев и за ремонта на яз. „Ясна поляна“, но той започна да успокоява, че забавянето няма да доведе до режим на водата в курортите на юг.

Страстите между община Бургас и областния отново се нажежиха преди празниците, след като Янев се намеси в спор между жители на кв. „Победа“ и частни собственици, затворили улици заради незавършена процедура по придобиването им от кметството.

Докато общината спазва някаква куртоазия в отношенията си с него като наместник на държавата, то общинските съветници не му цепят басма. Още след първата сесия на новоизбрания местен парламент съветници му поискаха оставката – почувстваха се обидени от него.

В поздравителното си слово Янев им каза, че заради ниската избирателна активност – 30%, не са представителна извадка на бургазлии.

На това първи реагира общинският съветник от КОД Георги Манев, който бе доскорошен лидер на СЕК, преди да я оглави Бачийски (двамата са в явен конфликт).

Освен поисканата оставка на областния Манев е сезирал прокуратурата за бездействието му при наводненията в Царево през септември, както и за пропадналата алея към „Сарафово“. Той оспорва в съда и конгреса на СЕК, на който Бачийски е станал лидер, а Янев влязъл в УС на партията.

Показателно е, че в подписката за оставката на областния управител, адресирана до премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и председателя на парламента Росен Желязков, се подписаха и съветниците от „Продължаваме промяната“, което беше ясен знак за охладняване на отношението към него.

От партията на Петков и Василев са му ядосани, че по време на местните избори е показал пристрастия към съпартиеца си Бачийски, който се яви като кандидат за кмет от СЕК, след като ПП и Демократична България не се разбраха за общ фаворит в Бургас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ