Проф. Вацов: ДПС влиза в управлението чрез регулаторите. При ротация бутнат ли тези министри, ще…

payimage-607063

„На фона на тази твърде неспокойна международна обстановка, в която живеем, България се справя относително добре“. Това заяви проф. Димитър Вацов, философ и преподавател в Нов български университет.

„Въпреки всички критики към сглобката, към необявената коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, това, заради което правителството беше направено, се реализира – почти план максимум успяват да постигнат управляващите в България“, коментира той, като изброи реализираните задачи – влизане в Шенген, получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост, справяне с бюджета за 2023 г. с дефицит под 3%, изпълняване на критериите за еврозоната, сваляне на инфлацията, промени в Конституцията.

По думите му критики към постигнатото има и някои от тях са основателни. Според него най-големият компромис, който беше направен при конституционните промени, е приемането на поправката, че с 2/3 от народните представители ще се избират членовете на регулаторите.

„Това донякъде е цената за това ДПС да пусне другите конституционни промени“, изказа мнението си той в интервю за предаването „Хоризонт за вас“. И обясни, че тази поправка означава, че ДПС ще участва в реденето на кадровия състав на регулаторите. Така ДПС реално влиза в управлението чрез регулаторите, изтъкна проф. Вацов.

Според политолога с приемането на бюджета за следващата година има едногодишен хоризонт, в който може да се работи спокойно, без да очакваме да падне правителството. То може да падне, но ще е по други причини, добави той.

Проф. Димитър Вацов допуска, че след ротацията съотношението на силите в правителството ще остане каквото е в момента. Той не очаква да бъде сменен военният министър Тодор Тагарев. Другото знаково лице в правителството е финансовият министър Асен Василев.

„Ако тези две знакови лица бъдат бутнати при ротацията, ще имаме неясно каква промяна в баланса на силите и в посоката на управление на страната. Ако не бъдат бутнати, правителството ще остане стабилно, относително със същата посока на действие“, обясни той. По думите му Делян Пеевски не може да стане премиер.

Проф. Димитър Вацов смята, че има успокоение в обществото, а посоката на България е стабилна. „Проруската пропаганда, популистката пропаганда, която тече и която разлайва кучетата и настройва хората едни срещу други, започва да се свива“, каза още той пред БНР.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ