Писателят Георги Господинов с безпощаден коментар: Опитват се да пренапишат паметта ни

payimage-605490

Започваме да губим памет и не си даваме сметка за това. Нашата памет се пренаписва от търговци на памет от дилъри на памет, от популисти и политици. Ние идваме от време, когато ни продаваха светло бъдеще и сега не могат да се опитват да ни продават светло минало“. Така Георги Господинов описа пред БНТ причината да напише романът „Времеубежище“, спечелил наградата „Букър“ през тази година.

Според него на фона не неуютното настояще и при дефицит на бъдеще миналото се продава като зона на комфорт. За Господинов обаче това връщане към миналото е опасно, защото може да доведе до завръщане на минали диктатури.

„Един ден ще публикувам всички написани речи за неполучени награди. Собствено упражнение е да не мразиш победителите Трябва да станеш и да поздравиш победителя“, така писателят отговори на въпрос дали има много речи, подготвени за отличия, които книгите му не са получили.

За Господинов спечелването на „Букър“ е важно за българската литература, защото е показало, че награда от такъв ранг може да се спечели и когато се пише на български. „Имаме страхотни традиции при кратките разкази, поезията. Тази награди би трябвало да отключи любопитство към българската литература“, подчерта той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ