Последно сбогом с отец Боян Саръев: Родопите се простиха със своя Кръстител

IMAGE_16728095_804_0

Стотици се струпаха в храм „Свето Успение Багородично“ в кърджалийския км. „Гледка“, за да се простят със свещеникът отец Боян Саръев, известен още като Кръстителя на Родопите. Той почина па 27 декември, а днес ще бъде погребан. Това ще стане в двора на храма, където отец Боян Саръев служи вече 33 години. Очаква се от Пловдив да пристигне епископ, който да отслужи опелото на духовника. Не е ясно кога ще започне службата, защото желаещите да си вземат последно сбогом с духовника са изключително много. Те търпеливо чакат на опашка, която се е извила през целия двор на църквата, предава 24 часа.

Отец Боян Саръев стана известен в началото на 90-те години на миналия век, когато предприе мисията да върне в лоното на православието родопчани, изповядващи исляма. Стотици са покръстените от духовника през изминалите години. Дейността на Боян Саръев ме донесе и прозвището Кръстителя на Родопите.

През последните десетина години духовникът развиваше и социална дейност. Той поддържаше кухня за бедни, в която се хранеха безплатно християни и мюсюлмани. Малко след началото на войната в Украйна отец Боян Саръев прие 50 украински бежанци – жени и деца. 4 от украинските деца бяха кръстени от отеца.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ