Черни К-19 данни сковаха България. Проф. Христова се обърна към народа: Тествайте се

проф ива христова

Проф. Ива Христов предупреди българите, че Ковид отново върлува и ги посъветва да си правят тестове при неразположение.

Ковид е широко разпространен у нас, но хората не се тестват. При тези, които го правят, се регистрират случаи. Новият подвариант на Омикрон, който доказваме, повиши процента на заболяемост със 17% до средата на декември при последното секвениране. При предстоящото очаквам да е доста повече, каза в „Твоят ден“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Този нов подвариант има преимущество и очаквам, че онези 30 мутации, за които говорихме, очаквам той да измести другите и да се опита да направи някаква малка вълна. Всъщност се сбъдват данните за Европа, където са повишава заболяемостта, а данните за Съединените Щати са, че вече около половината от щамовете са родствени и има нови подварианти на Омикрон, и с това се свързва тази повишена заболяемост, добави тя.

В България заболяемостта се повиши, тъй като хората не се ваксинираха сега, когато дойдоха новите ваксини и които всъщност щяха да ги предпазят. Така или иначе очевидно не го карат тежко, но тестването, поне с бързите антигенни домашни, които се продават в аптеките, е препоръчително, коментира Христова.

Ако тестът е положителен, нека да си останем поне една седмица вкъщи, независимо че на втория ден ще се почувстваме по-добре. Организмът трябва да се възстанови добре и има нужда от по-дълго така пролежаване, защото ако скочим при първите усещания за подобрение, има опасност така да се влошим отново и да се появят усложнения, каза още Ива Христова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ