Мая Манолова си изпусна нервите: Издевателства! Асене, от бабите производители ли ще пълниш хазната?

мая манолова

„Новата година започва с нови издевателства на „сглобката“ върху българските производители на храни. В сила е нов режим за контрол на храни с „висок фискален риск“. Според финансовото министерство високо рискови са зелето, картофите, морковите, плодовете и зеленчуците, както и млякото и месото. Новите правила включват задължително, предварително деклариране на такива стоки, които са достатъчно сложни, за да са невъзможни за дребните производители“, написа лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във Facebook.

„Например за една баба, която произвежда зеле, е трудно, направо невъзможно, онлайн в реално време да декларира, че е натоварила зелето в камионче, за да го продава. Затова пък глобите за неизпълнение са драконовски – от 5 до 50 хил. лв. Дребните производители на храни са в потрес от тези правила. Или поне тези, които са разбрали за тях. Останалите вероятно ще разберат като ги спрат на т.нар. „контролни фискални пунктове“, които ще се изграждат в страната. Властта плаче, че не е приета сухопътно в Шенген и се създават проблеми на превозвачите, а в същото време вътре в страната изграждат контролни пуктове, които ще тормозят бабите с 501 кг зеле“, добави Манолова.

По думите ѝ „докато браншът се тресе, земеделският министър не реагира, за да защити производителите“.

„До 28 декември, когато в двата дни между празниците Асен Василев в тандем с аграрния министър спасява семейния бизнес на министъра, като изважда от списъка с висок риск местните продукти, претърпели процес на преработка. Това помага и на редица големи производители, които битуват при всеки земеделски министър. Но тъй като бабите, производители на зеле, не са от приближените на министъра, ще декларират онлайн всеки камион със зеле в реално време“, заяви Манолова и отправи няколко въпроса към финансовия министър Асен Василев:

„1. Промените в списъка заради земеделския министър и приближените фирми ли са направени?

2. От бабите производители на зеле ли ще пълни хазната?

3. Крачка към сухопътния Шенген ли са предвидените нови КПП-та навсякъде във вътрешността на страната?

4. Млякото, което не е мляко и имитиращите продукти ли со стоки с висок фискален риск или и за тях правилата не важат?“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ