Ето защо Васил Терзиев гледа тъпо днес! Фандъкова приключи с него в БНТ

7 Dni Bulgaria06.01.2024
Áîãîÿâëåíèå - Áîãîÿâëåíñêè âîäîñâåò - áîéíè çíàìåíà - îñâåùàâàíå

Не с призиви, а с диалог може да започне работа новият Общински съвет на столицата. В политиката е изключително важен диалогът, възможността да водиш диалог, възможността да правиш компромиси, особено когато няма мнозинство – това коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова навръх имения си ден.

Тя самата е работила два мандата без мнозинство на групата на ГЕРБ-СДС:

„Особено в последния мандат получавахме често подкрепа от групата на патриотите. Нямахме официално споразумение, но пък договаряхме тази подкрепа и това никак не беше лесно. Лично съм водила тези разговори, защото кмета е този, който има отговорността да си осигури мнозинството, така че да може да работи за града и да защитава своите решения. Не виждам сега този диалог, а чувам ултиматуми.“

Според нея, в политиката не винаги първият е победител, защото когато няма мнозинство, то тогава трябва да се търси подкрепа. По думите ѝ, в най-голямата група в Общинския съвет сякаш има някаква борба за лидерство. Тя призна, че подкрепата на ГЕРБ-СДС към Васил Терзиев за кмет на София е била решаваща и принципна.

Фандъкова изрази надежда да има все пак председател на Общинския съвет, който и да е той, защото това е отговорното към града. Тя коментира още, че не може механично да се пренася опита от държавата, защото липсва диалог.

По отношение на темата за боклука, Фандъкова каза, че няма нищо тревожно. Тревожно е само поведението на Васил Терзиев и това, че безотговорно е да заплашваш хората с криза, която евентуално би дошла след три години, каза тя. Според нея, темата с отпадъците е ключова за всеки град, а за София е тема на сигурността на града.

„Започнах работа като кмет с балите на площадките, това беше ужасяваща криза със затворени депа. Но никога не съм си позволила да плаша хората, работата на кмета е да намира решения, а хората да бъдат възможно най-спокойни. Оставих работещ завод, буквално в последните дни като кмет отидох да проверя за последно работата“, обясни Йорданка Фандъкова.

Доскорошният столичен кмет каза още, че строителството на метрото не трябва да спира, защото този проект променя целия град.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ