Най-големите ни звезди остават без пенсиите от 350лв: Едва стигат за лекарства! Добре, че сме на сцената

звезди

Куп знаменити творци ще останат без добавката „Златен Орфей“ от 350 лева, която получават към пенсиите си в момента.

„Държавата не е спирала да ми плаща пенсията от „Златният Орфей“, но скоро и това ще стане“ – обясни пред „България Днес“ рок легендата Йордан Караджов.

Фронтменът на група „Сигнал“ все още получава добавката заради успехите си, но ще я загуби в края на месеца. Тогава изтича срокът, който държава бе определил за десетки музиканти да получават допълнително 350 лв.

„Защо само за три години, това е мистерия за мен. Иначе получавам обикновена пенсия от 560 лв.“, казва Караджов.

Без добавки от „Орфея“ от началото на следващата година ще останат още Йорданка Христова, Кирил Маричков, Веселин Маринов, Богдана Карадочева, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и др.

Пенсиите на „Златният Орфей“ са по 350 лв. за отличени и по 500 лв. за носители на Голямата награда. Йорданка Христова получава пълния размер, но и те ще й бъдат отнети през този месец.

Според общото мнение не е нормално пенсиите за творчество да са със срок, при положение че иконите на българската естрада са се раздавали цял живот на сцената.

„Дълбоко се смея просто. Какво друго мога да направя?“, казва Караджов и добавя: „Или пожизнено да ги дават тези пари, или въобще да не ги дават“.

Певецът в момента има участия в цяла България, но на въпроса може ли да живее с 560 лв. пенсия, той казва, че просто не знае как възрастните хора се справят с такива нищожни пари.

„Слава богу, все още сме на сцената и успяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще правя. Тези 350 лв., които ми ги отнемат, едва ми стигат за лекарствата, които пия“ – казва вокалът.

Според изпълнителя на „Може би“ положението с културата в България е на много ниско ниво и дълбаем все повече дъното.

„Обиколил съм няколко пъти света и твърдя, че България е уникално място като енергия и като дадености. Но останалото е просто без коментар“, разсъждава той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ