Ново 20: Ген. Атанас Атанасов се точи на шефския пост в НС след предстоящата ротация

payimage-609542

Лидерът на бутиковата партия ДСБ, която има 9 депутати, Атанас Атанасов, предпочитал да стане председател на Народното събрание (НС), вместо конституционен съдия, каквато била договорката между партиите в управляващата сглобка.

Според депутати Атанасов бил съблазнен от атрибутите, които дава поста шеф на парламента.

Други смятат, че ген. Атанасов няма юридическата подготовка за конституционен съдия и това щяло да взриви професионалната гилдия на правистите, твърди ,,Труд“.

Трети пък негови съпартийци настояват той да остане начело на партията. Изразител на това мнение е Стоян Михалев който заяви: „Не зная какво ще реши ген. Атанасов, но моето лично мнение е, че е добре да остане начело на партията, която дължи много на него. Ние никога не сме имали толкова депутати“.

Михалев припомни, че конституционните съдии са деполитизирани.

Попитан дали евентуална кандидатура на Атанасов за шеф на НС няма да предизвика трус в коалицията ППДБ, в която се очаква Никола Минчев да поеме поста след ротацията, Михалев отговори: „Не зная да има подобна договорка“.

Коалиционният партньор на Атанасов в ДБ Христо Иванов не бил ОК за кандидатурата на Атанасов за Конституционния съд (КС). В тесен кръг той коментирал, че не е добре лидер на партия да влиза в КС, който би следвало да е един от най-отдалечените от политиката органи. Иванов предпочитал или правосъдният министър Атанас Славов или проф. Екатерина Михайлова да бъде номинацията им за КС.

Конституционалисти пък твърдят, че ако Атанасов все пак бъде номиниран и избран за конституционен съдия, той не би могъл нито да е докладчик, нито да гласува по дело за промените в конституцията, защото като народен представител той е гласувал за приемането им.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ