Варненци: Къде изчезна това?

1957987

Къде изчезна тази паметна плоча и дали ще бъде възстановена? Този въпрос задават варненци, след като бе съборена част от оградата на красивата сграда срещу хотел „Черно море“ – на ъгъла на бул. „Сливница“ и ул. „Петко Каравелов“.

Почетният знак бе поставен преди години на ъгловата колона на оградата. Тя е по инициатива на младежкия съюз на Демократическата партия в морския град.

Петко Каравелов е български политик, един от водачите на Либералната партия, а по-късно на – Демократическата партия. Редовен член на Българското книжовно дружество. Той е брат на писателя Любен Каравелов и баща на Лора Каравелова – съпруга на поета Пейо Яворов. Избиран многократно за народен представител. Подпредседател на Учредителното събрание 1879 г. Два пъти председател на обикновено Народно събрание, четири пъти министър-председател на България и министър в няколко други правителства.

Според финансиста Атанас Буров, Петко Каравелов е единственият български политик, който не е откраднал дори и стотинка. Една от известните му мисли за политиката е „Най-добрият лек за повечето, ако не за всички злини, е свободата“.

Великолепната сграда е особено добре позната на старите седесари, защото в зората на демокрацията тя приютяваше централата на СДС във Варна. В двора пък бяха масичките на кафенето “При синьото лъвче“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ