Майката на Даная: Проверката е правена само по документи. Накрая обвиниха мен

ани стоянова, майка на даная

Проверката е правена само по документи. Някой просто е седнал и излъгал в един официален документ. Никой няма да ми върне детето. Това каза по БНТ Ани Стоянова по повод одитния доклад на ИА „Медицински надзор“ за смъртта на Даная.

„Изненада ме, че излязоха и хвърлиха обвинения срещу мен и ИСУЛ. Този път виновни има и това съм аз, защото съм неглижирала състоянието на детето си, което е невярна информация“. Това каза Ани Стоянова, която през май 2023 г. загуби едно от децата си – Даная.

„Всяка седмица посещавахме ИСУЛ, състоянието и беше под пълен контрол, проведени са няколко лечения“, посочи Стоянова.

Даная почина в болница „Пирогов“ през май миналата година. В нейна памет майка ѝ основа фондация на нейно име.

„Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е подведена от „Пирогов“. Проверката е направена само по документи. Факти, които са проследими са силно изкривени – един скъп медикамент, който в „Пирогов“ нямаха наличен, аз го взех от ИСУЛ. Те отричат и казват, че са го имали наличен и е даден от тях. Някой просто е седнал и е излъгал в един официален документ, което е подсъдимо“, посочи Стоянова.

По думите ѝ резултатите от проверката се е забавила след законовия срок.

„Протоколите от „Пирогов“ не са взети под внимание. Там пише различно от това, което те казаха. Обвиненията отиват в ИСУЛ. Това, което аз приемам като критика е, че има втори удар между двете посещения. Даная удря главата си, посещаваме „Пирогов“. Те направиха само рентген, не направиха скенер. Те не правят необходимото образно изследване. Те казват, че след като се прибира, Даная удря главата си втори път“, разказва майката на 15-годишното момиче.

„Случаят „Даная“ е важен за обществото. Тази система трябва да се счупи. Чувствата на майките не са от значение. Тук става въпрос за погубен човешки живот и то по време на празници. Когато стигнеш до болница и видиш счупената и порочна система – нищо не можеш да промениш. Даная е образ на цялото ни скапано здравеопазване“, казва още Стоянова.

Според Ани Стоянова създаването на детска болница е много далеч в бъдещето.

„В продължение на една година ние всяка седмица бяхме в ИСУЛ, за да се лекува нейното основно заболяване, а според доклада то е било неглижирано“, посочи още майката на Даная.

Детската болница е много далече в бъдещето, затова ни трябват лекари и хирурзи на място. Детето ми имаше нужда от неврохирург и хематолог, каза още Стоянова.

15-годишната Даная, която изгуби живота си, но даде шанс на четирима души да продължат своя.

Първият доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ констатира, че причината за смъртта й е неглижирано автоимунно заболяване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ