Кондуктори таксуват деца във варненски автобуси?

1959817

По закон децата до 10-годишна възраст във Варна могат и трябва да пътуват безплатно. Необходимо е само да притежават карти за пътуване, които се издават в пунктовете срещу предоставено копие от акта за раждане на детето и документ за самоличност на един от родителите. От 1 февруари т. г. влиза в сила и още едно облекчение – деца до 14 години ще пътуват безплатно в градските автобуси. В цяла България.

Оказва се обаче, че някои кондуктори във Варна таксуват с билет от 2 лева дори пътниците под 10 години. И то два пъти – на 22 декември м.г. (около 11 часа) и на 5 януари т.г. (около 13 часа), съобщава БНР.

8-годишната Михаела е висока 1.30 см. Детето, с раница на гърба, се качва в автобус 409 на частния превозвач „Ченсфилд“ от спирка „Севастопол“, за да слезе след две спирки до ОУ „П. Р. Славейков“, където учи. Третокласничката е сама, изпратена от майка си. И в двата случая от детето се искат 2 лева за билет, без да се пита то дали има лична карта, ученическа карта или друга карта. Директно й се вземат пари от кондукторката, обяснява майката на Михаела – Доротея Николова. Автоматично, детето вади от джоба си парите, и ги дава на служителката. Аз мога да се оправя в тази ситуация, но не и Михаела, коментира Николова.

Частен случай ли е това или масова практика, се пита в уравнението?

Редовно пътуващи по линия 409 на частния превозвач коментират, че е масова практика кондуктори в този автобус да таксуват деца с билет от 2 лева.

От БНР са се свързали с дежурните, които отговарят на телефоните на частния превозвач. От там обясниха, че кондукторите нямат право да искат билет на дете до 10 години. В градската зона пътуването е безплатно, а извън Варна – намалено с 50 %, категорични са служителите. Детето трябва да пътува безплатно в града, а документът, който му се издава, е билет на нулева стойност. Бланковите билети, осигурени от Министерството на финансите, са налични за всички кондуктори от градския транспорт. Там те описват маршрут, дата на издаване, две имена на детето и цена – 0 лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ