Румен Христов: ПП-ДБ решават дали Денков ще е вицепремиер. ДПС ще участва в разговорите за ротацията

румен христов

„Решение на ПП-ДБ е дали Денков ще стане вицепремиер. Моето мнение е, че е по-добре да има политически фигури в следващия кабинет, за да носят отговорността пряко.

Предполагам, няма да участвам в разговорите за ротацията. Нормално е да започнат утре в тесен кръг, ще участва и Делян Пеевски. ДПС, защото имаха положителна роля за приемане на промени в конституцията.

Те заявиха, че не желаят участие в изпълнителната власт, но биха били добър резерв за евентуалното връщане на конституционни текстове”, това заяви лидерът на СДС и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов в ефира на bTV.

„В ПП-ДБ са 3 или 4 формации и не всички техни представители участват във всички ключови решения. Ние виждаме, че по отношение на бюджета и Шенген бяха много активни.

Не искам да правя реклама на друга партия, просто казвам каква е ситуацията в Парламента. Заговори се за смени, които вероятна ще бъдат на лице. Те ще бъдат направени с оглед по-добрата работа на правителството“ , това заяви

Това което ГЕРБ-СДС смята е , че дори и даден министър да не се справя със задълженията си, ако се поддържа от колегите си, не е повод за раздор. Амбицирани сме да работим за сухопътното влизане на България в Шенген, предстои много работа. България има нужда от редовно правителство, то винаги е по-добро от едно служебно такова“, каза още Христов.

„Живота показва, че има нужда от промени в отделни сфери. В последно време се коментира много фигурата на финансовия министър е много важно. По мое мнение Трябва да има изявени политически фигури, които да носят отговорността пряко.

Когато Денков се смени с Габриел, тогава вече те ще се срещнат с ръководството на управляващото мнозинство и оттам ще се реши какво ще се прави по-нататък. Асен Василев би могъл да бъде вицепремиер. Ако бъде посочен от ПП-ДБ, ние ще го подкрепим.

Според мен министрите, които се справят добре са тези на транспорта и на регионалното развитие. Ако един министър е неразпознаваем, означава че не е бил самоинициативаен, неактивен и не е дал това, което е очаквано от него“, смята той.

„Вътрешния министър направи много по приемането на сухопътното влизане на България в Шенген. Асен Василев и той стоят стабилно. Промените ще бъдат обсъдени с ДПС. Познавам държавния протокол и той не може да бъде нарушаван. Поводът, че депутатите не са поканени за Богоявление, не е причина за оставка“, коментира той във връзка с разразилия се скандал с неизпратените покани до депутатите на Бгоявление.

Относно номинациите за конституционни съдии, Христов разясни: „Имаме много добри юристи. Това, което се знае предварително е, че ще бъде посочен по един представител от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ. Номинацията на Десислава Атанасов се обсъжда.

Тя ще бъде чудесен избор, но ще ми липсва като председател на ПГ. Ще се реши къде би била по-полезна.

Другата номинации са на Радомир Чолаков и Екатерина Захариева. Критериите са да бъдат хора с висок морал и опит. Трябва да бъде на висотата на Конституционния съд“, коментира Христов.

„За регулаторите се ориентираме към хора с много висок професионален опит. Ще търсим подходящите, няма да е лесно попълването им. Това нещо не трябва да се отлага повече“, смята той.

Ще търсим професионалност. Ако приемем, че в КЕВР ПП-ДБ имат по-добри експерти, пропорционалността може да бъде нарушена. Надявам се най-после това управляващо мнозинство да постигне съгласие за някакъв проект.

Ние смятаме, че кандидатите за регулаторните трябва да имат нужните качества, отколкото да се ползват с политическа подкрепа.

Доверието в партиите е по-голямо, а в парламента-по-ниско. Колегите от ДПС са много прагматични и разумни и помагат много. С тях имаме достъчно мнозинство. Колкото повече мнозинство имаме, толкова по-добре.

Румен Радев не бива да се притеснява за отнемане на правомощията му, защото може да няма ново служебно правителство в неговия мандат“ завърши Христов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ