Бомбата гръмна! Социологът Димитър Ганев: Ето какво може да разруши мнозинството в НС

payimage-610677

Това мнозинство може да бъде разрушено само от някой от големите партньори в него. Прогнозата направи пред БНР Димитър Ганев, социолог от Изследователски център „Тренд“ и политически анализатор.

„Засега не се виждат индикации това мнозинство да бъде разрушено от опозицията. То може да бъде разрушено само ако ГЕРБ или ПП-ДБ хвърлят кърпата“, уточни той.

Според него партиите в управляващото мнозинство са започнали с времето повече да се харесват:

„Имат общ политически интерес, който се корени в това да няма нови избори и този парламент да продължи да функционира с това мнозинство. Това мнозинство може да сменя различни правителства. Аз смятам, че кабинетът на Мария Габриел няма да бъде последният, който това мнозинство ще произведе“.

Социологът посочи, че не вижда на хоризонта предсрочни избори и изтъкна, че партньорите в мнозинството нямат интерес от нови избори по няколко причини – защото нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ, нито ДПС биха получили по-добри резултати от тези на последните парламентарни избори, защото нито една от трите партии, подкрепящи кабинета „Денков-Габриел“, няма алтернативен партньор, с когото да може да управлява:

„Трето – ако има предсрочни избори в следващите няколко месеца, има риск за поява на нов политически субект, който да поразмести пластовете в страната. Тази ситуация, в която имат комфортно мнозинство – над 2/3 – да бъде много далеч от новите реалности, които може да създаде новият политически субект. И другото важно – предстоящите назначения в регулаторите и членове на ВСС. Мандатите на тези регулатори ще са отвъд мандата на НС. Т.е. тази власт, която ще бъде усвоена в следващите няколко месеца, ще има доста дълъг хоризонт“.

Той уточни, че под нов политически субект не непременно се има предвид формация на президента Румен Радев:

„Радев или хората около него вероятно виждат потенциал в лявото пространство. Вероятно в това пространство ще има голяма трансформация. … В новия политически проект ще се търси не антиевпропейско и антинатовско говорене, каквото има „Възраждане“, а прозападно, но с нюанси. Т.е. не тази крайност, която имаме при Костадин Костадинов, и не този евроатлантизъм, който е изключително твърд и последователен, който има управляващото мнозинство сега. Трябва да е с политически лидер, който да не е влизал в някаква форма на отношения със сегашните партньори ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Ако този потенциал може да бъде изпълнен, ще е само ако Румен Радев излезе, поведе това нещо и го оглави. А не както беше с „Продължаваме промяната“ в началото. Това отдаване на политическа енергия няма да може да уплътни този потенциал, който съществува. На Радев му трябва дата за предсрочни парламентарни избори“.

Димитър Ганев коментира, че най-вероятно в назначенията в регулаторите трите формации от мнозинството (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) ще имат свои квоти:

„Не виждам нищо, което би трябвало да ни изненадва в това отношение“.

Във връзка с номинацията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за конституционен съдия, политическият анализатор изказа мнение, че е свързано с вътрешно партийни баланси в ГЕРБ:

„Практически тя отива в политическа пенсия. Мандатът е достатъчно дълъг, за да не разсъждаваме в посока на това, че тя след толкова години ще може да се върне в редиците на ГЕРБ като ключов фактор“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ