Хиновски: Няколко компонента определят скока на тарифите на тока. Има повишение на регулираната цена

иван-хиновски

Скокът в цената на тока се определя от няколко компоненти. Има повишение на регулираната цена. Абонатите, които са получили по-високи сметки, използват многотарифни електроуреди. През зимата на България ѝ се налага да внася голямо количество скъпа електроенергия отвън заради по-ниската продуктивност на фотоволтаиците. Това разкри в интервю за НоваНюз Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

По думите му, ако домакинствата имат възможност да отложат потреблението от 18.00 до 22.00 часа, ще имат по-ниски разходи.

Според Хиновски в енергийната политика трябва да залегне управление на потреблението. „Така, чрез електронни автоматизирани системи, ще може да се забранява автоматичното включване на електроуреди, които не е важно да бъдат работят в този момент. Това важи и за предприятия, които може да отложат потреблението”, добави той.

Хиновски уточни, че режим на тока в България никога няма да има. Той добави, че разумна алтернатива за тецовете е да се измислят технологии, които улавят въглеродния диоксид или използват природен газ. „Абсурдно е цялата мощност в „Марица Изток“ да бъде преоборудвана в газови централи, защото няма такъв пазар. Но 2-3 блока биха могли”, каза още Хиновски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ