Красимир Манов: България внася ток, защото е изгодно. 2 нови реактора на АЕЦ Козлодуй няма да са достатъчни

красимир манов

България внася ток, защото е изгодно. Това каза пред БНР енергийният експерт Красимир Манов, като подчерта, че страната ни се е превърнала във вносител на ток.

Токът от газовите и въглищни централи в Македония и Турция е по-евтин, защото те не плащат въглеродни квоти, каквито България и страните от ЕС плащат, обясни той.

Манов изтъкна, че предстоящото изграждане на нови два реактора на АЕЦ „Козлодуй“ може би няма да е достатъчно и вероятно ще трябва да бъдат добавени и още два.

Красимир Манов изказа мнение, че големите компании вече са „изтрезнели и са разбрали, че тази т.нар. зелената сделка е една зелена измама“: „Не е възможно човечеството, с темповете, които ни налагат, да стане това заместване по отношение на енергията. … Видяха, че това нещо, силово налагано по административен път да се случи, няма да стане. Бизнесът винаги реагира по-добре, защото залага собствените си пари и мисли. В частния бизнес хората залагат там, където ще им се гарантират бъдещи устойчиви печалби. И това се случва“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ