Бомба цъка в БСП: Изключват още двайсетина членове на пленум в събота, работили срещу партията

payimage-591960

Още двайсетина членове на БСП се очаква да бъдат изключени от партията на заседание на Националното събрание (т. нар. пленум) в събота, твърди „Флагман“. То бе свикано от Изпълнителното бюро, както съобщиха от пресцентъра на соцформацията тази седмица.

Изключването на членове ще е заради тяхно участие в местните избори от името на други политически партии и организации. Това е посочено като основание в чл. 13, ал. 2, т. 2 от устава на БСП. Той предвижда изключване на партийци и при тяхно явяване на избори като независими кандидати или при участие в предизборни кампании на други партии.

В случая става въпрос за бесепари от Сливен и Шумен. Сред по-популярните от тях е Минчо Афузов. Той бе издигнат от местната структура на БСП за кмет на Сливен, но Националният съвет на партията не го одобри и излъчи Кольо Милев.

Афузов обаче реши да се кандидатира като независим. Любопитното е, че неговият резултат се оказа близо два пъти по-голям от този на Милев, който е бивш кмет на Сливен – 15.08% срещу 8.48%. Изборите там обаче спечели Стефан Радев от ГЕРБ след балотаж срещу бившия футболист Пламен Крумов.

Изключен от БСП ще бъде и Венцислав Венков. По същия начин той бе издигнат за кмет от местната организация в Шумен, но след това националното ръководство реши да номинира друг – Христо Христов. Венков пък се кандидатира от конкурентната коалиция „Левицата!“

Тук обаче решението на „Позитано“ се оказа удачно. Христов спечели изборите с близо 27% след първия тур и 71% – на втория. Венцислав Венков пък се класира трети с под 10%.

Очаква се освен Афузов и Венков в събота да бъде гласувано изключването като членове на БСП и на хора от техния антураж.

Припомняме, че от соцпартията през последната година бяха изключени редица изявени нейни представители, сред които евродепутатът Петър Витанов, Валери Жаблянов, Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Ленко Петканин, Ваня Добрева.

На пленума в събота е предвидено да бъде дадено начало на подготовката за евроизборите, както и да бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, според официалното съобщение от партията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ