Раян от Сливен спечели медал от международно олимпиада в Малайзия

Screenshot 2024-01-18 at 17.53.48

Раян Камаринчев от 9. клас на ППМГ Сливен се завърна с бронзов медал от WIMO (World International Mathematical Olympiad), която се проведе в Куала Лумпур, Малайзия, на 6 и 7 януари 2024 г. По регламент ученик може да участва в такава олимпиада само ако получи покана за това. Условие за поканата са златни медали в поне две от следните олимпиади:

Тайландската международна олимпиада по математика (TIMO);

Математическата олимпиада в района на Големия залив на Гуангдонг-Хонконг-Макао (Big Bay Bei);

Международната математическа олимпиада в Хонг Конг (HKIMO)

Финалният кръг на състезанието протича в рамките на 120 минути, за които участващите трябва да решат 30 задачи в областите логическо мислене, аритметика/алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всяка вярно решена задача се оценява с 6 т. Работният език е английски. Задачите в по-голямата си част не съответстват на учебните програми по математика в българските училища. За да бъде на нивото на другите участници в олимпиадата, всеки български ученик трябва да се справя с учебен материал по математика за две и повече години напред. Състезанието е известно в Далечния изток като „Турнирът на шампионите“ и резултатите от него служат за вход в едни от най-престижните университети в тази част на света. Затова интересът към него е огромен.

В тазгодишното издание на олимпиадата участваха около 300 ученици от 1. до 12. клас от Виетнам, Индонезия, Малайзия, Мианмар, Тайланд, Филипините, Хонгконг и др. България бе представена от шестима участници: второкласника Йордан Свеженов от 134. СУ „Д. Дебелянов“ от София, петокласниците Теодор Лалов и Яков Младеновски от Софийската математическа гимназия, шестокласника Георги Котарев от ЧОУ „Светлина“ (София), осмокласника Дамян Накев от МГ – Варна и Раян. Българският отбор се завърна с пълен комплект медали.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ