Гала с голяма изцепка: В България имало ли е барсове? Или цар Калоян е миткал някъде, да ги намери?

гала на кафе

За съвременните поколения е важно историята да се разказва интересно, включително и с хумор, за да не бъде просто скучна информация за далечни и непознати епохи. Точната доза ирония и насмешка обаче се намира трудно, а доказателство за това се видя в „На кафе“ в петък.

Тогава в студиото на Гала влезе актрисата Гергана Змийчарова, която се опита да разкаже по най- интересен и занимателен начин какви съкровища могат да бъдат видени в древната българска столица Велико Търново.

Разказът и беше интригуващ, но границата с кое може да се шегуваш и с кое не, беше премината, когато стана въпрос за Калояновия пръстен. Първо, Змийчарова сравни десена на роклята си с бял барс митичното животно, изобразено на пръстена печат, предава Vihrogon.

Твърди се, че то е било личната емблема на славния български цар. Асоциацията на роклята на актрисата със символа на Калоян не беше много уместна, но някак можеше да се преглътне.

След това обаче Гала едва ли не троснато се изказа, че се чуди откъде-накъде снежният барс е попаднал на пръстена на владетеля.

„Ама това е едно от най-редките животни в света. В България имало ли е барсове? Или Калоян е миткал някъде, да ги намери?”, попита водещата.

На Гала, която иначе обръща доста внимание на астрологията в предаването си, би трябвало да й известно поне заради това, че барсът е едно от свещените животни в зодиака на древните българи. Отделно от това, като водеща в национална телевизия, тя трябва да е наясно, че думата „миткал“ не е подходяща да се опишат странстванията на цар Калоян.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ