Измама във фейсбук: Жена си направи ремонт с дарени пари за ,,изгорял дом с две деца“

Image_16870392_40_0

Пари и материални дарения чрез социалните мрежи и медиите е събирала жена чрез фалшива информация за пострадало семейство с изгорял дом в Троян.

Че публикацията може да е измама, се досеща един от доброволците – Мирела Делчева.

Пред репортерката на Би Ти Ви Тина Ивайлова тя разказва: „Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена, беше видимо фалшив. Човекът, който седеше зад профила, ми обясни, че жилището на хората е изгоряло, те са младо семейство с две деца и имат нужда както от пари, така и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко“.

Проверката установила, че сигнал за подобен пожар и за бедстващо семейство няма нито в община Троян, нито в пожарната.

В почти 50 фейсбук групи е качена публикацията, че младо семейство с две деца се нуждае спешно от помощ, защото жилището им е изгоряло. Автор е профил от името на мъж, представящ се като Мартин Младенов. Споделя се от стотици потребители. Има и снимка на семейство с две деца, за което се твърди, че е от Троян.

В първите публикации човекът зад профила търси помощ, като обяснява, че вече са се събрали екип от доброволци. Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев.

Следват още публикации, в които мъжът благодари за оказаната навреме съпричастност и за „почти“ събраната сума за ремонт на жилището на пострадалото семейство и обяснява, че е необходимо да се съберат още 2000 лева.

Дарителската сметка вече е на друго име – Даниела Данаилова. Коментарите са изключени от публикацията, а човекът настоява при връзка с него само за пари по сметката.

Когато доброволката Мирела Делчева от Перник започва комуникация с него, той й обяснява за драмата, сполетяла семейството и че им трябват пари, мебели, строителни материали за ремонта, всичко. „Даже ми пращаха снимки на кухненска маса със столове, която са си избрали, плочките за баня, ламинат, такива неща. Мъжът, който беше качил публикацията се представи за приятел на пострадалото семейство, след което ме свърза с пострадалата жена. Чувах се с нея няколко пъти по телефона. Попитах я кога е станал инцидентът и тя обясни, че е преди 3 месеца и връщайки назад във времето – се падаше в края на август, когато точно почнали да палят печките вкъщи. Те са били на работа, запалил се е целият апартамент, даже и пожарната не е дошла, те са си го изгасили сами, което естествено звучеше много нереално“, обясни Мирела Делчева.

От МВР потвърдили, че жената от снимката в публикациите не е тази, с която разговаря Мирела. Това е снимка на друго семейство, вероятно не българско, а Даниела Данаилова няма съпруг и деца. Пожар в апартамента ѝ не е имало, но за сметка на това ремонт е имало.

„Когато отидохме в Троян, срещайки се със съседи, те казаха, че наскоро въпросната жена е правила ремонт на жилището си и предполагам, че нещата, които е искала, са били точно, за да си направи ремонта в тях“, каза Мирела Делчева.

При срещата на журналистите с Даниела Данаилова тя отрече и избяга.

А Мирела Делчева, която от самото начало се усъмнила в достоверността на кампанията, посъветва хората, които помагат, да бъдат много внимателни: „Да се информират добре дали е имало действително такъв случай, хората дали са реални, просто да могат да съберат достатъчно информация, за да са сигурни, че тази ситуация, която е описана в молбата за помощ, е истинска“.

По случая е сезирана и полицията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ