От 2-те страни на монетата: Демерджиев свидетелства срещу Рашков, докато го съдят за ощетяване на МВР

иван демерджиев

Служилият като МВР министър Иван Демерджиев е сред свидетелите, допуснати по делото, което ГЕРБ водят срещу Бойко Рашков, съобщава „Сега“.

Рашков, който в момента е депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, има две граждански дела в Софийския градски съд заради изказвания, които е направил като вътрешен министър по адрес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му. Рашков е съден както от ГЕРБ, така и от Борисов.

ГЕРБ го съдят за 100 000 лв. заради изявленията му като министър за парите от магистрала „Хемус“ – че „между 30 и 40% от парите, превеждани авансово на представяли се за строители на АМ „Хемус“, са се насочвали към ГЕРБ“.

През април 2022 г. Демерджиев отказа да е заместник-министър на МВР, докато Рашков беше начело на министерството.

Освен Демерджиев, като свидетели по това дело са допуснати и бившият шеф на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев, бившият регионален министър, а сега депутат от ГЕРБ Николай Нанков и бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Нанков и Беличев са поискани от ГЕРБ. Демерджиев ще е свидетел от страна на Рашков. По негово искане са и свидетелите Демерджиев и Цветков, а също и бившите регионални министри Виолета Комитова и Иван Шишков.

Следващото заседание по това дело е насрочено за 17 май.

Междувременно „24 часа“ съобщи, като се позова на свои източници в прокуратурата, че е започнато досъдебно производство за ощетяване на МВР с 81,5 млн. лева, по което се разследва Иван Демерджиев.

Става въпрос за обществена поръчка, която се проверява. Тя е била сключена два дни преди Демерджиев да напусне поста.

МВР вече имало договор с компанията. Той бил за производството на новите лични карти, в които има специален чип. Демерджиев обаче направил допълнителна обществена поръчка, която оскъпила процедурата с 81,5 млн. лева. Заради проекта за новите лични карти, докато бе на поста, Демерджиев смени своята заместничка Моника Блийчър.

Бившият МВР министър не е обвинен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ