Кметът довършва проектите на Зико, замразява ремонта на Рогошко шосе и две спортни зали

Screenshot 2024-01-23 at 12.55.19

„Довършваме проектите, които са започнати в миналия мандат”, така кметът Костадин Димитров определи капиталовата програма, която ще се реализира през 2024 година. Парите за проекти на Община Пловдив за тази година са в размер на 123 млн. лева, като в тях почти няма нови обекти.

В програмата има 17 млн. лева от държавата за „Голямоконарско шосе”, неразплатени средства за „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, както и 5 млн. лева за ул. „Царевец‘“, чийто ремонт трябва да започне тази година. Въпросните средства са от 40-милионния заем, който бе теглен от Зико.

Изненадата бе вкарването на Кукленско шосе за 6 млн. лева за сметка на Рогошко шосе. Кметът Костадин Димитров заяви, че входът от южната страна на Пловдив е в много лошо състояние.

„Там на практика се кара само в едно платно. В обхвата няма да влезе кръстовището с бул. „Ал. Стамболийски”, тъй като очакваме да мине Южния обходен колектор”, каза кметът. Относно Рогошко шосе, градоначалникът заяви, че към момента не могат да се осигурят средства за него.

„Ще изчакаме до лятото, за да видим как се движи събираемостта, ако не можем и тогава, ще остане за догодина”, заяви Димитров. По същия начин стоят нещата и с проекта за двете нови зали в район Западен”. За тях бе платен 2 млн. лева аванс, но за цялостното им довършване са необходими още 6 млн. лева.

Други спортни обекти в капиталова програма са 18 млн. лева за басейн „Младост“, а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет. За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева.

Кметът благодари и на държавата за предвидените 100 млн. лева проекти, без които нямаше да може да се започнат нови проекти. Те са за ул. „Славянска“, ул. „Генерал Колев“, нова връзка в ЖР „Тракия“ между А10 и А12, кино „Космос“ и Форум Север и Юг.

Районните кметове ще имат около 1 млн. лева за ремонти и други проекти, а по-големите райони „Южен” и „Тракия” по 1,5 млн. лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ