Заплашиха Радев от ефира: Не дойдеш ли в петък, ще се омаскариш много, човек

7 Dni Bulgaria24.01.2024
Румен Радев - ГЕРБ-СДС - консултации

„Президентът гледа да отиграе в политически план всяка топка, която му се подаде. Такава му дадоха в случая с това дали мандатът на конституционните съдии да е 7 или 9 години. Аз не съм чул от страна на президента при предишните избори на конституционни съдии – да е имало обсъждания. Той просто казва: „Ти ще бъдеш” и ги назначава“, коментира в студиото на Нова телевизия пиар експертът Нидал Алгафари по повод сезирането на КС от страна на държавния глава.

Журналистът Бойко Станкушев от своя страна заяви обясни, че винаги при избора на конституционни съдии досега е имало оплаквания, но никой не е искал да вдига шум. Той припомни прецедента с президента Росен Плевнелиев, който бойкотира Венета Марковска и не допусна тя да положи клетва като конституционен съдия  и да встъпи в длъжност.: „Ако е саботаж – тогава вече има прецедент”.

„Радев дава мило и драго да се противопостави на сглобката. Реакцията вчера в НС от партиите е абсолютно поляризирана – ИТН и Възраждане гововорят като президента. Трябва да се мисли какво се е случило, но съдът ще реши“, добави директорът на Антикорупционния фонд.

Алгафари изрази мнение, че няма значение дали кандидатите са били политици или не и даде пример с Филип Димитров и Янаки Стоилов.

„Радев трябва да е наясно, че НС е най-силната власт. Дали е добро или не времето ще покаже. Нека да видим дали г-жа Атанасова става и какви са ѝ възможностите“.

„Белазелков има опит на съдия, но също има странни неща и той не е перфектен“, добави Станкушев. Той беше категоричен, че Радев не трябва са саботира клетвата на конституционните съдия, защото ще се омаскари много.

Алгафари добави, че не вижда проблем в това да се прегласува, но няма да е волята на Радев: „Опасявам се, че той като че ли дърпа заспалия лъв. Опасявам се да не му поискат импийчмънт. Да му направят импийчмънт, да излезе и да направи след това политически проект. Президентската институция има рейтинг, не той самият като личност. Когато излезе от президентството, започва да пада този рейтинг“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ