За пример! 11-годишната Михаела сложи в джоба си връстниците си: За мен е важно да помагам

михаела

Михаела свири на тамбура, взима уроци по пеене и подготвя домашните си за училище. Макар графикът на 11-годишното момиче да е доста запълнен, в него винаги има място за доброто.

Когато е шестгодишна тя вижда по телевизията момиче, което се нуждае перука. Тя е запитала родителите си дали мога да си я даря. „Нашите бяха много радостни за това, те бяха много радостни и казаха, че може. Оттам започна всичко. Бях много щастлива, че помагам на другите хора и на другите деца с каквото мога и моите възможности”, каза Михаела Тодорова.

Михаела не спира дотук. Няколко години по-късно отново дарява косите си на човек в нужда. „Пак ми беше пораснала коса и казах, че пак искам да я даря. Беше много приятно самото чувство. За мен е много важно да помагаме на другите хора, защото не се знае дали може и ти в някой живот, да стане същото с теб”, каза Михаела за Нова Нюз.

Нейните родители подкрепят желанието й да помага. „Когато един човек не е добър, няма смисъл. Какъв е смисълът един човек да живее, когато не е добър”, каза баща й.

В началото на януари Михаела за трети път дарява косата си. Просто каза: „Искам да ме подстрижете, искам по-къса коса. Подстригваме я и я изпращаме отново да я даря”, каза баща й.

Преди да стигне до нуждаещите се, дарената коса преминава през специална обработка. За това разказва Вили Боршукова, която е една от стотиците жени, успели да спечелят битката с рака.

„По стечение на обстоятелствата се разболях от най-тежката болест – рак. За мое най-голямо щастие Бог ми подари живота и в момента живея втори живот. Изключително съм благодарна за това, че Бог ми даде втори шанс и реших, разбира се, да помагам, с каквото мога и на другите, които са в такава нужда, особено на децата, които много обичам”, каза тя.

След като пристигне дарението, то се разопакова, отива в частта за почистване, при което след като се изчисти косата внимателно се подрежда и се започва плетенето на самата основа и подготовката на косата за перуката.

Изработката на една перука горе-долу трае около три седмици до един месец. Косата трябва да бъде минимум 30 сантиметра, защото след почистването дава фира, изчистват се много късите косми и след това трябва да е в естествения си цвят и да не е каносвана. Логистиката на дарените коси изисква, разбира се, помещение, в което да се съхраняват. Съхраняват се в едни специални кутии, при специална температура. Не може да бъде просто ей така събрана косата. Те се почистват, изрязват се.

В Долна Оряховица Михаела с нетърпение очаква косата й да порасне отново, за да може пак да я дари. Казва, че всеки път я изпраща с усмивка и със специално послание към хората, на които помага. „Бих им казала да се харесват такива, каквито са. Важното е те да се харесват. Щом някой човек не те харесва, значи не ти е приоритет в живота”, обясни младата дарителка.

А голямата мечта, която се крие в сърцето на едно на пръв поглед малко момиче, звучи така: „Много искам хората да са единни и да помагат на хора с проблеми”.

Баща ѝ призовава: „Хора, учете децата си да бъдат добри и да помагат. Това е най-важното”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ