Двама пловдивчани са сред българските номинации за Европейската награда за литература

dvama-plovdivchani-sa-sred-balgarskite-635

Пловдивчаните Красимир Димовски и Радослав Бимбалов са сред българските предложения за Наградата за литература на Европейския съюз през 2024 г. Жури в състав проф. Амелия Личева, доц. Ани Бурова, проф. Младен Влашки, доц. Дарин Тенев, и Светлозар Желев, след проведените обсъждания, и съобразявайки се с принципите и изискванията на Наградата, избра кратък списък за българско предложение за наградата.

Ето кои са авторите и творбите, които имат шанса да се борят за престижното отличие – „Екстазис“ на Радослав Бимбалов, „Дом за начинаещи“ на Емануил Видински, „Ловецът на русалки“ на Красимир Димовски, „Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов, „Звезди под клепачите“ на Николай Терзийски, „Хагабула“ на Тодор П. Тодоров

Окончателната българска номинация ще бъде обявена през февруари, а международното жури ще обяви носителя на наградата в началото на април на Панаира на книгата в Брюксел.

Досега носители на престижната награда са българите Ина Вълчанова, Георги Бърдаров, Калин Терзийски, Милен Русков.

​„Ловецът на русалки“ на Красимир Димовски събира три новели за любовта и яростта. Любовта към сътворението – последният ключ, който отваря вратата между жената и мъжа. Любовта към властта – последният ключ, който отваря вратата между човеците и ада.

В „Екстазис“ на Радослав Бимбалов се срещат смърт и любов, меланхолия и ирония, страх и утешение. И една увличаща лична история сред чуждите истории за край.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ