Определиха дата за делото „Дебора” в Пловдивския районен съд

1985766

Делото „Дебора” стартира в Пловдивския районен съд на 14 февруари.Началният час на разпоредителното заседание е 13:30 ч. и на него трябва да стане ясно дали Георги Георгиев ще се признае за виновен или ще пожелае процесът срещу него да протече по общия ред с разпит на свидетели.

Припомняме, че през последните месеци всички съдии в Стара Загора си направиха отвод по делото. Едни са приели да се оттеглят, за да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастното разглеждането и решаването му. Други са си направили отвод, защото са решавали за мярката за неотклонение на задържания за жестокото посегателство над Дебора – Георги Георгиев.

Това наложи преразпределение на делото, като тричленен състав на Върховния касационен ред реши то да се гледа в Пловдив. В определението на ВКС се казва: „Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството“.

На 26-годишния Георги Георгиев Георги Георгиев са повдигнати общо 3 обвинения:

За това, че на 26 юни 2023 г. в град Стара Загора, с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е причинил на Дебора Михайлова средна телесна повреда, което е довело до разстройство на здравето, временна опасност за живота и обезобразяване на части от тялото. По това обвинение Георги може да получи наказание от 2 до 10 години затвор.

В същата нощ, той е остригал част от косата в областта на лявата половина на главата с електрическа машинка, като употребил за това сила – удар с юмрук в областта на лицето. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор.

Между месеците април и юни 2023 г. Георгиев е заплашил общо 6 пъти Дебора с убийство. Потенциалното наказание предвидено в НК по това обвинение е до 6 години затвор.

Случаят стана известен заради особената жестокост на престъплението, като беше съобщено, че спешните медици са направили 400 шева, за да затворят раните на младото момиче.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ