Щабът в Пловдив решава за обучението на учениците, РЗИ отчита лек спад при болните

shtabat-plovdiv-reshava-obuchenieto-754

Отчетен е лек спад в заболеваемостта в Пловдив. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Пловдив д-р Сийка Димчева. Все още обаче не може категорично да се заяви на какво се дължи спадът, тъй като учениците преминаха към онлайн форма обучение съвсем скоро.

„Има лек спад на случаите, но няма как да имаме по-голямо наблюдение, тъй като е минал съвсем кратък срок от време откакто учениците преминаха в дистанционната форма на обучение. За три дни няма как да установим на какво се дължи това, но се надяваме тенденцията да продължи”, заяви д-р Димчева, която добави, че на 5 февруари областният оперативен щаб ще се събере, за да обсъди обстановката и да обяви дали и как ще продължат учениците обучението си.

Припомняме, че преди дни Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предложи на МОН да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни – в интерес на опазване здравето на ученици и учители. В национално допитване от профсъюза са потърсили мнението на гилдията. 69,8 % от анкетираните са категорични, че ваканцията трябва да бъде удължена с 4 дни. Така неучебна за учениците би била цялата следваща седмица. 25,3 % смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с 2 дни.Едва 2,8 % считат, че не трябва да се удължава. Регламентираната в момента е от 3 до 5 февруари, включително. Позицията на синдиката е, че не е правилно решението да се обявява обучение от разстояние в електронна среда по време на грипна епидемия при отъстващи около 30%.

Миналата седмица областният щаб реши учениците от Пловдив и областта да преминат в онлайн форма на обучение. Учениците ще се обучават онлайн, а няма да излязат във ваканция, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, заяви началникът на РУО Иванка Киркова.

По данни тогава 30% от изследваните проби изпратени към национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А. Най-засегнати са във възрастовата група на учениците.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ