МВР министърът: Шофьорите, убили след употреба на алкохол, да се съдят за умишлено престъпление

payimage-603923

Вътрешният министър смята, че причинената на пътя смърт с наличие на алкохол или наркотици трябва да бъде записано като умишлено престъпление в закона. Същото да важи и за случаите смърт на пешеходна пътека или при шофиране с превишена скорост.

Калин Стоянов участва в представянето на фондация „Ангели на пътя“, обединяваща родители, загубили децата си при пътни произшествия, предава БТА.

За тези осем-девет месеца МВР прави малки, но сигурни крачки по пътя към победата с войната на пътищата, заяви Стоянов и добави, че за случващото се по пътищата са отговорни множество министерства и институции.

Засилихме изключително много контрола по пътищата. Единият от критериите, по които оценявах директорите на областните дирекции, беше броят на бързите досъдебни производства за установени шофьори, управляващи при наличието на алкохол или наркотици. Голяма част от дирекциите значително вдигнаха резултатите за установени шофьори с наличие на алкохол или наркотици в кръвта, коментира министърът.

По думите на Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи. Той отбеляза, че е много е важно да се събират глобите, както и че системата за сигурно електронно връчване на електронни фишове и наказателни постановления също е ефективна.

За последните четири години на територията на София има 2300 пътнотранспортни произшествия, при които е причинена средна или тежка телесна повреда или е настъпила смърт, каза заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Следващата седмица с градския прокурор на София Илиана Кирилова ще изпратим отворено писмо до МВР, до Министерството на правосъдието, парламентарната комисия по правни въпроси и „Ангели на пътя“ с предложения за законодателни промени, които да помогнат за бързо наказателно производство, чиято цел е колкото може по-бързо да бъде наложено наказанието, допълни Кръстев.

Работим по конкретни мерки, свързани с пътната инфраструктура – осветление, маркировка, легнали полицаи около училища и детски градини, както и поставяне на повече камери и интегрирането им със системата на МВР, коментира кметът на София Васил Терзиев.

Образованието и превенцията са изключително важна част от това да разберем каква е отговорността на всеки един от нас – млади и по-стари шофьори, какво се очаква от нас, какво трябва да направим, за да не продължава тази черна серия, каза още Терзиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ