Рибари от Варна: При ветропаркове в Черно море рибата ще изчезне

57fc4907aad5274a6cab16033b71be59

Ако се изградят ветропаркове в Черно море, рибата ще избяга навътре в морето и поминъкът ни ще бъде застрашен. Това каза председателят на Рибарското сдружение “Черноморски изгрев” Емил Милев. Той е комуникирал със свои колеги в Европа, които твърдят, че в Северно море заради ветропарковете са изчезнали китоподобните и делфините.

Сдружението на Емил Милев и колегите му рибари от Варна са категорични, че в никакъв случай не бива да се изграждат ветропаркове в Черно море, защото така ще се отнеме 20% от територията за риболов. Проблем били не само перките, но и кабелите, които ще ги свързват с брега.

Според депутата от “Възраждане” Коста Стоянов, с изграждането на ветропаркове в Черно море ще се промени климатът край брега. Ще изчезнат и много от птиците. Стоянов твърди, че вече има обещание за изкупуване на тока от ветрогенераторите в Черно море. Изкупната цена щяла да бъде 160 лева на мегаватчас.

Утре в София ще се проведе кръгла маса по темата, като варненските рибари са заявили участие.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ